Streda23. október 2024, meniny má Alojzia, zajtra Kvetoslava

Poliaci čelia nedostatku masla: Obchody zavádzajú obmedzenia na nákup pred Vianocami!

(Zdroj: Getty Images)

VARŠAVA - Tak ako u nás, aj v Poľsku rastú ceny masla. I keď je tento produkt u našich severných susedov výrazne lacnejší, než u nás, aj v Poľsku cítiť zdražovanie a očakáva sa, že ceny ku koncu roka porastú ešte výraznejšie.

Poliaci sa tak snažia kúpiť maslo do zásoby. Nákupné reťazce to chcú využiť a lákajú na akcie. Zároveň však musia zavádzať obmedzenia, pretože nakupujúci berú obchody útokom.

Intenzívny výcvik ukrajinských vojakov - budúci velitelia čaty si zdokonaľujú svoje bojové schopnosti. (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine )

Obchodné reťazce obmedzujú množstvo kociek masla na nákup, prípadne akciové ceny, ktorými lákajú do obchodov skryjú za klubové karty a tam opäť obmedzia maximálny počet kociek. Poliaci očakávali, že do Vianoc cena 200g masla prekročí úroveň 10 zlotých, no túto hranicu maslo v menších obchodoch prekonáva už teraz. Podľa portálu Fakt.pl sa ceny v supermarketoch pohybujú okolo 8,50 zlotých, čo je 1,97 eura za 200 gramové maslo. V akciách však cena na jednu kocku môže klesnúť na 5 zlotých (1,16 eur).

Cenu masla v Európe výrazne ovplyvňuje nedostatok mlieka i ďalšie trhové aspekty. Očakáva sa, že ku koncu roka bude maslo násobne drahšie, čo môže byť zvlášť nepríjemné s ohľadom na blížiace sa sviatky a zvýšenú spotrebu tohto produktu.

Viac o téme: ZdražovanieMasloCeny potravín
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu