Štvrtok24. október 2024, meniny má Kvetoslava, zajtra Aurel

Mamičky, POZOR! Hygienici varujú pred obľúbenými detskými výživami a desiatami: Nie sú pre nich bezpečné

Ilustračné foto Zobraziť galériu (9)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images, uvz.sk)

BRATISLAVA - Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR varuje pred nebezpečnými potravinami určenými pre deti. Ide o dojčenskú výživu a ovocnú desiatu značky Hello. Tieto potraviny nie sú bezpečné na konzumáciu dojčatami a malými deťmi do 3 rokov, upozornili hygienici.

HELLO XXL Dojčenská výživa 200 g

ÚVZ SR v zmysle čl. 10 nariadenia EP a Rady č. 178/2002 informuje verejnosť o nebezpečných detských potravinách. Konktrétne ide o tri príchute dojčenskej výživy Hello XXL a to s jablkami, marhuľami a broskyňami. Vo všetkých prípadoch ide o výrobcu LINEA NIVNICE, a. s., U Dvora 190, 687 51 Nivnice, Česká republika, distribútor LINEA Slovensko spol. s r. o., Dolný Šianec 1, 911 01 Trenčín, Slovenská republika.

1. HELLO XXL Dojčenská výživa s jablkami 200 g, dátum minimálnej trvanlivosti 21. 02. 2026, šarža 0,26458333333.

Mamičky, POZOR! Hygienici varujú
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: ÚVZ SR)

2. HELLO XXL Dojčenská výživa s marhuľami 200 g, dátum minimálnej trvanlivosti 20. 02. 2026, šarža 0,77847222222.

Mamičky, POZOR! Hygienici varujú
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: ÚVZ SR)
3. HELLO XXL Dojčenská výživa s broskyňami 200 g, dátum minimálnej trvanlivosti 28. 02. 2026, šarža 28.02.2026/1 07:37.

Mamičky, POZOR! Hygienici varujú
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: ÚVZ SR)

Zistenia

Ako približuje ÚVZ SR, laboratórnou analýzou, vykonanou v akreditovanou laboratóriu členského štátu EÚ, bol v uvedených potravinách zistený obsah rezíduí pesticídov (chlorečnan a v potravine HELLO XXL Dojčenská výživa s broskyňami aj fosetyl-Al) v množstvách prevyšujúcich 0,01 mg/kg.

Z uvedeného dôvodu vyššie uvedené 3 potraviny nie sú bezpečné na konzumáciu dojčatami a malými deťmi do 3 rokov. ÚVZ SR aktuálne vyššie uvedené výsledky preveruje. Vzhľadom na zistené významné prekročenia stanovených limitov ÚVZ SR odporúča spotrebiteľom, aby vyššie uvedené potraviny nekonzumovali.

Hello ovocná desiata (ovocné pyré) v skle, 190 g

ÚVZ SR v zmysle rovnakého nariadenia ako v prípade vyššie upozorňuje spotrebiteľov, aby Hello ovocnú desiatu nedávali konzumovať dojčatám a malým deťom do 3 rokov. Vo všetkých prípadoch ide o výrobcu LINEA NIVNICE, a. s., U Dvora 190, 687 51 Nivnice, Česká republika, distribútor LINEA Slovensko spol. s r. o., Dolný Šianec 1, 911 01 Trenčín, Slovenská republika

1. HELLO ovocná desiata s jablkami v skle, 190 g, dátum minimálnej trvanlivosti 05. 03. 2026. 

Mamičky, POZOR! Hygienici varujú
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: ÚVZ SR)
2. HELLO ovocná desiata s marhuľami v skle, 190 g, dátum minimálnej trvanlivosti 07. 02. 2026.

Mamičky, POZOR! Hygienici varujú
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: ÚVZ SR)
3. HELLO ovocná desiata s broskyňami v skle, 190 g, dátum minimálnej trvanlivosti 16. 02. 2026.

Mamičky, POZOR! Hygienici varujú
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: ÚVZ SR)

Zistenia

Ako približuje ÚVZ SR, laboratórnou analýzou vykonanou v akreditovanom laboratóriu členského štátu EÚ bol v uvedených potravinách zistený obsah rezíduí pesticídov (fosetyl-Al, chlorečnan) v množstvách prevyšujúcich 0,01 mg/kg.

"Množstvo rezíduí pesticídov (fosetyl-Al, chlorečnan) prevyšujúce 0,01 mg/kg je v rozpore s požiadavkami uvedenými v čl. 7 ods. 2 smernice Komisie č. 2006/125/ES o potravinách spracovaných na báze obilnín a detských potravinách určených pre dojčatá a malé deti (detské potraviny podľa čl. 2 ods. 2 písm. f) nariadenia EP a Rady č. 609/2013) a požiadavkami uvedenými v § 7 ods. 15 výnosu č. 16826/2007-OL, ktorým sa vydáva hlava Potravinového kódexu Slovenskej republiky upravujúca požiadavky na potraviny na osobitné výživové účely a na výživové doplnky v spojení s § 3 ods. 5 výnosu č. 26682/2007-OL, ktorým sa vydáva hlava Potravinového kódexu Slovenskej republiky upravujúca rezíduá prípravkov na ochranu rastlín," vysvetľujú hygienici. Z uvedeného dôvodu vyššie uvedené 3 potraviny nie sú bezpečné na konzumáciu dojčatami a malými deťmi do 3 rokov.

Podľa oficiálnych informácií od distribútora v SR sú uvedené potraviny umiestnené na trh ako potraviny pre bežnú populáciu, t.j. deti od 3 rokov a dospelých, pre ktoré spĺňajú všetky limity na obsah rezíduí pesticídov v potravinách. "Pri porovnaní etikiet vyššie spomínaných potravín s etiketami, ktoré výrobca v minulosti používal na označenie detských potravín (obrázok nižšie), ÚVZ SR identifikoval podobnosti vo vizuálnej prezentácii," približujú hygienici.

"Na etikete potravín (ovocná desiata – obrázky vyššie) chýba informácia o vhodnom veku, od ktorého možno príslušnú potravinu konzumovať, ich obal však obsahuje grafické prvky používané v minulosti na etiketách detských potravín (obrázok nižšie)," opisuje ÚVZ SR. Upozorňuje, že na základe vizuálu môže spotrebiteľ súčasné potraviny naďalej považovať za detské potraviny, ktoré sú určené pre dojčatá a malé deti do 3 rokov. "Vzhľadom na uvedené nie je možné jednoznačne vylúčiť, že ide o nesprávne označenú detskú potravinu," dodávajú hygienici.

Mamičky, POZOR! Hygienici varujú
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: ÚVZ SR)

Pred kúpou si preštudujte etikety potravín

ÚVZ SR pri nákupe odporúča spotrebiteľom dôkladne si preštudovať etiketu potravín, s dôrazom na informáciu ohľadne vekovej kategórie, pre ktorú je potravina určená.

"V súčasnosti prebieha na základe žiadosti ÚVZ SR v spolupráci s príslušnými orgánmi úradnej kontroly v Českej republike vyšetrovanie zamerané na overenie správnosti určenia kategórie potraviny (t. j. či ide o detskú potravinu podľa čl. 2 ods. 2 písm. f) nariadenia EP a Rady č. 609/2013 určenú pre dojčatá a malé deti alebo o bežnú potravinu) a preverenie správnosti označenia, o výsledkoch ktorého budeme informovať," skonštal na záver ÚVZ SR.

Viac o téme: HelloÚrad verejného zdravotníctva SRDojčenská výživaOvocná desiata
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu