Štvrtok17. október 2024, meniny má Hedviga, zajtra Lukáš

Pre podozrenie z vlastizrady stíhajú v Bielorusku ďalšieho nezávislého novinára

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

TALLINN - V Bielorusku zadržali a stíhajú nezávislého novinára Danilu Paľanského, ktorý je obvinený z vlastizrady. Tomuto 53-ročnému novinárovi hrozí až 20 rokov väzenia. S odvolaním sa na Bieloruskú asociáciu novinárov (BAŽ) o tom vo štvrtok informovala agentúra AP.

Paľanského zadržali 19. septembra pri návrate z Ruska, kde bol na návšteve u príbuzných. Jeho auto ešte na ruskom území zastavili príslušníci Federálnej bezpečnostnej služby (FSB), ktorí ho pri kontrole obvinili z kladenia odporu, pretože im údajne odmietol ukázať doklady. Novinár Danila Paľanski pritom tvrdí, že príslušník FSB, s ktorým komunikoval, mal jeho doklady celý čas v rukách. Po návrate do Brestu novinára zadržala bieloruská tajná služba KGB.

archívne video

Juraj Krúpa (SaS): Zurianov pobyt v Bielorusko vyvoláva otázniky (Zdroj: Topky/Maarty)

Obvinený reportér z mesta Brest spolupracoval so štátnymi a komerčnými televíziami, ako aj s nezávislými regionálnymi webmi. Je jedným z 34 novinárov, ktorí si v Bielorusku odpykávajú tresty odňatia slobody alebo vo väzbe čakajú na súdny proces, doplnila AP.

"Bielorusko sa stalo pre novinárov najnebezpečnejšou krajinou v Európe, miestom, kde novinári miznú za mrežami a my nevieme, čo sa s nimi deje," upozornil šéf združenia novinárov Andrej Bastunec.

Poznamenal, že s blížiacimi sa budúcoročnými prezidentskými voľbami vládne úrady zintenzívnili represie voči nezávislým médiám a opozičným aktivistom. Dodal, že väčšina nezávislých médií pôsobí v zahraničí. Bieloruské úrady podľa neho robia všetko pre to, aby v krajine nezostal ani jeden nezávislý novinár.

Alexandr Lukašenko, ktorý je pri moci viac ako 30 rokov, sa v prezidentských voľbách bude uchádzať o svoj siedmy mandát, doplnila AP. Po tom, ako bol v roku 2020 vyhlásený za víťaza prezidentských volieb - doma i v zahraničí vnímaných ako zmanipulované -, vypukli v Bielorusku masové protesty. Bezpečnostné zložky ich brutálne potlačili, pričom zadržali viac ako 65 000 ľudí.

Podľa ľudskoprávnej organizácie Viasna je v súčasnosti v Bielorusku vo väzení 1300 ľudí označených za politických väzňov. Je medzi nimi aj zakladateľ Viasny a nositeľ Nobelovej ceny za mier Ales Biaľacki.

Viac o téme: VlastizradaBieloruskoNezávislí novinár
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu