Utorok15. október 2024, meniny má Terézia, Tereza, zajtra Vladimíra

Peking v reakcii na návštevu Cchaj vyzval ČR, aby dodržiavala zásadu jednej Číny

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: pixabay.com)

PRAHA - Čína sa ohradila voči návšteve taiwanskej exprezidentky Cchaj Jing-wen v Prahe, ktorá sa v českom hlavnom meste zúčastnila na konferencii Forum 2000. Čínske veľvyslanectvo vyzvalo v utorok Českú republiku, aby dodržiavala princíp jednej Číny a rešpektovala jej zvrchovanosť a územnú celistvosť, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

Ambasáda na svojom webe uviedla, že Peking je rozhodne proti tomu, aby "akíkoľvek separatisti za 'nezávislosť Taiwanu'" cestovali do krajín, ktoré majú s Čínou diplomatické vzťahy. "Naliehavo vyzývame českú stranu, aby dodržiavala zásadu jednej Číny, rešpektovala zvrchovanosť a územnú celistvosť Číny, prestala pomáhať separatistickým silám usilujúcim sa o 'nezávislosť Taiwanu' v akejkoľvek podobe a udržiavala zdravý a stabilný rozvoj obojstranných vzťahov praktickými krokmi," píše sa vo vyhlásení.

Návšteva v Českej republike

Veľvyslanectvo tiež poznamenalo, že taiwanskí predstavitelia vykonávajú pod rôznymi zámienkami "separatistické aktivity" za nezávislosť, aby oklamali medzinárodné spoločenstvo. "Bez ohľadu na to, čo hovoria alebo robia, nemôžu zmeniť skutočnosť, že Taiwan je súčasťou Číny," uviedla ambasáda a snahy o nezávislosť Taiwanu nazvala "slepou uličkou". Dodala, že títo "separatisti" neprispievajú k mieru a stabilite v Taiwanskom prielive ani k záujmom taiwanských krajanov.

Exprezidentka Taiwanu Cchaj Jing-wen sa v Prahe v uplynulých dňoch zúčastnila na konferencii Forum 2000, na ktorej v pondelok vystúpila s prejavom. Na konferencii sa stretla s českým prezidentom Petrom Pavlom a tiež predsedami oboch komôr českého parlamentu. Šéf Senátu Miloš Vystrčil ju potom oficiálne prijal aj v sídle hornej komory.

Viac o téme: Návšteva ČeskoZásadaČína
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu