Štvrtok24. október 2024, meniny má Kvetoslava, zajtra Aurel

Taiwan organizoval cvičenia s ostrou muníciou pri spornej vodnej ceste

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: profimedia.sk)

TCHAJ-PEJ - Taiwanské jednotky vo štvrtok uskutočnili cvičenie s využitím ostrej munície na odľahlom ostrove v Taiwanskom prielive. Došlo k tomu len deň po tom, čo cez túto citlivú vodnú cestu preplávala skupina čínskych lietadlových lodí.

Cvičenia sa konali počas dňa i noci na Peskadorských ostrovoch v úzkom prielive oddeľujúcom Taiwan od Číny. Podľa taiwanského ministerstva obrany išlo o súčasť pravidelných niekoľkodňových cvičení zameraných na prípravu na boj v prípade čínskej leteckej a námornej infiltrácie."Cieľom nočného cvičenia bolo najmä oboznámiť personál s obsluhou zariadení nočného videnia a pomôcť prispôsobiť sa nočnému bojovému prostrediu," povedal novinárom predstaviteľ armády. "Hypotetickým scenárom tohto cvičenia je využitie zlej nočnej viditeľnosti nepriateľom a pokus o vylodenie," dodal.

Čína považuje samosprávny Taiwan za súčasť svojho územia. V uplynulých rokoch preto zvýšila vojenskú aktivitu v jeho okolí s cieľom vyvinúť tlak na Tchaj-pej a prinútiť ho uznať čínsku správu krajiny. Peking nedávno zároveň organizoval cvičenia s ostrou paľbou v blízkosti Taiwanu a nasadil tam už aj stíhačky, bojové lode a plavidlá pobrežnej stráže. Reagoval tak na prejav taiwanského prezidenta Laj Čching-teho, ktorý vyhlásil, že Taiwan "bude odolávať anexii", a zdôraznil nezávislosť krajiny.

Viac o téme: Lietadlová loďVodná cestaCvičeniaČínaTaiwan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu