Štvrtok24. október 2024, meniny má Kvetoslava, zajtra Aurel

Europarlament odsúdil pokračujúce vojenské provokácie Číny voči Taiwanu

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Getty Images)

BRUSEL - Poslanci Európskeho parlamentu (EP) vo štvrtok v Štrasburgu odsúdili pokračujúce vojenské provokácie Číny voči Taiwanu a odmietli uznať akúkoľvek jednostrannú zmenu súčasnej situácie v Taiwanskom prielive.

Pokusy o zmenu pomerov, najmä za pomoci sily alebo nátlaku, EP nebude akceptovať a vyžiadajú si "rozhodnú reakciu". Uvádza sa v prijatom uznesení, za ktoré zahlasovalo 432 poslancov, 60 bolo proti a 71 sa zdržalo hlasovania.Zákonodarcovia odsúdili "neopodstatnené" vojenské cvičenie Číny zo 14. októbra a pokračujúce vojenské provokácie proti Taiwanu. Uznesenie zdôrazňuje, že zvyšovanie vojenskej prítomnosti mení mocenskú rovnováhu v indo-pacifickom regióne.

Europarlament odsúdil pokračujúce vojenské
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

Parlament dôrazne odmietol pokusy Číny skresľovať históriu a medzinárodné pravidlá. Poslanci zdôraznili, že rezolúcia OSN č. 2758 nezaujíma stanovisko k Taiwanu, stavia sa iba proti neustálemu úsiliu Číny blokovať účasť Taiwanu v multilaterálnych organizáciách a vyzýva EÚ a jej členské štáty, aby podporili zmysluplnú účasť Taiwanu v medzinárodných organizáciách, akými sú Svetová zdravotnícka organizácia (WHO), Medzinárodná organizácia pre civilného letectva (ICAO), Medzinárodná policajná organizácia Interpol a na Rámcovom dohovore OSN o zmene klímy.Poslanci v tejto súvislosti vyzvali OSN, aby taiwanským štátnym príslušníkom a novinárom udelila právo na prístup do svojich priestorov.

Uznesenie spresňuje, že EÚ zostáva oddaná svojej politike "jednej Číny" ako politického základu vzťahov medzi Úniou a Čínou, europoslanci však dôrazne odsúdili vyhlásenia čínskeho prezidenta, že Čínska ľudová republika sa nikdy nevzdá práva na použitie sily vo vzťahu k Taiwanu. Podľa poslancov trvanie Pekingu na tom, že môže použiť donucovacie opatrenia na dosiahnutie zjednotenia s Taiwanom, je v rozpore s medzinárodným právom."Iba taiwanská demokraticky zvolená vláda môže zastupovať taiwanský ľud na medzinárodnej úrovni," uvádza sa v dokumente EP, ktorý zároveň vyjadruje znepokojenie nad tým, že Čína využíva dezinformácie na podkopanie dôvery v taiwanskú demokraciu a zvolenú vládu.

Poslanci upozornili, že čoraz agresívnejšie správanie sa Číny v jej susedstve, napríklad v Taiwanskom prielive a Juhočínskom mori, predstavuje riziko pre regionálnu a globálnu bezpečnosť. Vyzvali EÚ a jej členské štáty, aby posilnili svoje vlastné námorné kapacity v tomto regióne.V závere uznesenia EP vyjadril obavy aj z obnoveného záväzku Číny a Ruska posilňovať svoje vojenské väzby a odsúdil čínske dodávky vojenského vybavenia pre ruské ozbrojené sily.

Viac o téme: VojnaČínaTaiwanProvokácieEuroparlament
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu