Štvrtok10. október 2024, meniny má Slavomíra, zajtra Valentína

Pri izraelskom útoku v Libanone utrpeli zranenia pracovníci mierovej misie OSN

Izraelské bombardovanie v južnom Libanone
Izraelské bombardovanie v južnom Libanone (Zdroj: TASR/AP/Leo Correa)

BEJRÚT - Počas izraelského ostreľovania sídla mierovej misie OSN na juhu Libanonu utrpeli zranenia dvaja pracovníci organizácie, uviedla vo štvrtok OSN.

Dočasné sily OSN v Libanone (UNIFIL) ozrejmili, že izraelská armáda tankom priamo zasiahla pozorovateľské stanovište OSN v malom meste Nákúra. Ide o prvých zranených pracovníkov misie UNIFIL od začiatku izraelskej pozemnej ofenzívy proti cieľom libanonského militantného hnutia Hizballáh, píše DPA.UNIFIL vo vyhlásení uviedol, že "zranenia v tomto prípade našťastie nie sú závažné, no (osoby) aj naďalej zostávajú v nemocnici". Počas bojov došlo už k "opakovaným zásahom" základne v Nákúre a ďalších blízkych stanovíšť, vyhlásil UNIFIL.

archívne video

Hizballáh v Libanone sleduje rovnakú extrémistickú a nebezpečnú ideológiu ako Hamas a strieľa na sväté miesta v Izraeli, uviedol Daniel Hagari (Zdroj: Twitter/Israel Defense Forces)

Taliansky minister obrany Guido Crosetto vyjadril vo vyhlásení nesúhlas s útokmi na pozície UNIFIL a uviedol, že sú "absolútne neakceptovateľné" a zároveň nerešpektujú medzinárodné právo.Izraelská armáda sa k incidentu bezprostredne nevyjadrila.

Mierová misia OSN dohliada na hraničnú oblasť medzi Izraelom a Libanonom už niekoľko desaťročí. Zapojilo sa do nej už viac ako 10.000 vojakov z viac než 50 krajín sveta. Mnohé jednotky OSN prišli napríklad z Indonézie, Talianska či Indie.Nákúra sa nachádza na pobreží Stredozemného mora a ide o prvé väčšie mestské sídlo v Libanone neďaleko hraníc s Izraelom.

 

Viac o téme: Mierová misiaútok OSNIzraelLibanon
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu