Nedeľa13. október 2024, meniny má Koloman, zajtra Boris

OSN vyjadrila obavy o svojich pracovníkov: V Jemene ich zadržiavajú húsíovia, izraelské útoky pokračujú

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP/Hussein Malla)

SANÁ - Agentúry OSN a mimovládne organizácie vyjadrili v sobotu vážne znepokojenie v súvislosti s "trestným stíhaním" svojich pracovníkov, ktorých svojvoľne zadržiavajú jemenskí povstalci húsíovia. Opätovne preto žiadali o okamžité a bezpodmienečné prepustenie zadržiavaných osôb. Informuje správa agentúry AFP.

Iránom podporovaní húsíovia zadržiavajú desiatky zamestnancov OSN a iných humanitárnych organizácií. Tvrdia, že ide o členov "americko-izraelskej špionážnej siete", čo však OSN popiera. "Sme mimoriadne znepokojení" z oznámenia o trestnom stíhaní zadržaných kolegov, uvádza vyhlásenie OSN podpísané zástupcami organizácií vrátane generálneho riaditeľa WHO Tedrosa Adhanoma Ghebreyesusa či vysokého komisára OSN pre ľudské práva Volkera Türka.

archívne video

Juraj Blanár v Bruseli o mierovej iniciatíve EÚ pre Izrael a Palestínu (Zdroj: TASRP/Jaromír Novak)

Podľa skupín na ochranu práv húsíovia od začiatku občianskej vojny v Jemene v roku 2014 uniesli, svojvoľne zadržiavali a mučili stovky civilistov, píše AFP. V júni povstalci zadržali 13 pracovníkov OSN a vyše 50 osôb z mimovládnych organizácií a veľvyslanectiev. Dvoch ďalších zamestnancov OSN zadržali už v auguste 2023 a tiež v novembri 2021. AFP zároveň pripomína, že všetky osoby sa nachádzajú v izolácii.

Húsíovia v roku 2014 obsadili hlavné mesto Saná a získali kontrolu aj nad väčšinou hlavných populačných centier krajiny, čím donútili medzinárodne uznávanú vládu utiecť do prístavného mesta Aden. Vojna v Jemene si už vyžiadala státisíce obetí a vyvolala jednu z najhorších humanitárnych kríz na svete.

Ďalšie obete útokov

Najmenej 15 ľudí zahynulo počas izraelských útokov na tri oblasti, ktoré sa nachádzajú mimo tradičných lokalít spájaných s militantným hnutím Hizballáh, uviedlo v sobotu libanonské ministerstvo zdravotníctva. Informuje agentúra AFP.

Ministerstvo ozrejmilo, že počas útokov na tri obce severne od hlavného mesta Bejrút zahynulo najmenej 15 osôb a ďalších 37 utrpelo zranenia. Izrael minulý týždeň začal aj pozemné vojenské operácie v južnom Libanone v rámci dlhodobého konfliktu s Iránom podporovaným Hizballáhom. Libanonské hnutie a izraelská armáda pritom ostreľovali svoje pozície v pohraničí od vlaňajšieho októbra, keď Izrael začal v Pásme Gazy vojnu proti palestínskemu militantnému hnutiu Hamas v odvete za palestínsky teroristický vpád na juh Izraela 7. októbra 2023.

Útoky na príslušníkov misie UNIFIL na juhu Libanonu odsúdilo už 40 štátov

Štyridsať krajín, ktorých vojaci slúžia v rámci mierových síl OSN na juhu Libanonu (UNIFIL), odsúdilo útoky na príslušníkov tejto misie. Ich spoločné vyhlásenie v sobotu zverejnilo na sociálnej sieti X poľské diplomatické zastúpenie pri OSN. Misia UNIFIL v noci na sobotu informovala, že na juhu Libanonu utrpel zranenie už jej piaty príslušník. Na veliteľstve v meste Nákúra ho zasiahla paľba, jej pôvod však nie je známy. Neďaleko vtedy prebiehala "vojenská aktivita".

"Takéto konanie sa musí okamžite zastaviť a malo by sa primerane vyšetriť," uvádza sa vo vyhlásení. Jeho signatári zároveň vyzývajú strany konfliktu, aby "rešpektovali prítomnosť UNIFIL-u, ktorá zahŕňa povinnosť zaručiť bezpečnosť a ochranu svojho personálu za každých okolností". Pod spoločné vyhlásenie, ktoré iniciovalo Poľsko, sa podpísali aj krajiny ako Británia, Francúzsko, Nemecko, Španielsko a India. Podporu mu vyjadrilo aj Švajčiarsko.Vo štvrtok UNIFIL oznámil, že dvaja príslušníci mierových síl utrpeli zranenia v dôsledku paľby z izraelského tanku, ktorý vystrelil na pozorovateľskú vežu a spôsobil jej zrútenie. V piatok sa po dvoch výbuchoch v blízkosti pozorovateľskej veže zranili ďalší dvaja vojaci. Tieto incidenty odsúdila Srí Lanka a Indonézia, ktorých občania boli medzi zranenými.

UNIFIL dohliada na hraničnú oblasť medzi Izraelom a Libanonom už niekoľko desaťročí. Do mierovej misie sa zapojilo už viac ako 10.000 vojakov z viac než 50 krajín sveta. Izrael v sobotu požiadal velenie mierových síl, aby opustili svoje pozície na juhu Libanonu. UNIFIL túto požiadavku podľa svojho hovorcu Andreu Tenentiho odmietlo. Uviedol, že boje medzi Izraelom a militantným hnutím Hizballáhom spôsobili množstvo škôd na pozíciách UNIFIL-u.

Viac o téme: IzraelútokyObavyOSNJemenHúsíovia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu