Streda9. október 2024, meniny má Dionýz, zajtra Slavomíra

Japonský premiér rozpustil dolnú komoru parlamentu: Vyhlásil predčasné voľby

Šigeru Išiba Zobraziť galériu (2)
Šigeru Išiba (Zdroj: SITA/Kyodo News via AP)

TOKIO - Japonský premiér Šigeru Išiba v stredu rozpustil dolnú komoru parlamentu, aby pripravil predčasné voľby na 27. októbra.

Išiba oznámil svoje plány na predčasné voľby ešte pred prebraním vedenia strany a premiérskeho kresla. Predvolebná kampaň sa začne na budúci týždeň v utorok.Išiba sa ujal funkcie minulý týždeň, keď odstúpil jeho predchodca Fumio Kišida, ktorý viedol vládnucu Liberálno-demokratickú stranu (LDP) tri roky, pričom ju sprevádzali korupčné škandály. Išiba sa v predčasných voľbách snaží zabezpečiť pre LDP väčšinu v dolnej komore skôr, ako opadne súčasná podpora verejnosti. Opozícia zostala príliš roztrieštená na to, aby vytlačila vládnucu stranu od moci, ktorú si v povojnovom období udržala takmer bez prerušenia.

Šigeru Išiba
Zobraziť galériu (2)
Šigeru Išiba  (Zdroj: SITA/Kyodo News via AP)

Premiér sa na stredajšej tlačovej konferencii zaviazal, že sa postaví tvárou v tvár voličom, aby ich pochopil a získal späť ich dôveru. "Bez pochopenia a empatie ľudí sa politika nepohne vpred," povedal Išiba.Prvé hodnotenia podpory verejnosti pre Išibu ako premiéra boli podľa japonských médií len približne 50 percent alebo menej, čo je najnižšia úroveň pre nového lídra Japonska. Čoraz viac totiž ustupuje od viacerých návrhov, ktoré predtým presadzoval, aby pred voľbami nevyvolával spory.

V prvom politickom prejave v parlamente sa nedotkol svojho cieľa vytvoriť silnejší regionálny vojenský rámec a rovnocennejšiu bezpečnostnú alianciu medzi Japonskom a USA, možnosti dvojitého priezviska pre manželské páry a ďalších otázok, s ktorými nesúhlasia konzervatívci v LDP.

 

Viac o téme: PremiérPredčasné voľbyJaponskoParlamentŠigeru Išiba
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu