Streda2. október 2024, meniny má Levoslav, zajtra Stela

Taliansko zvolalo rokovanie lídrov G7 o kríze na Blízkom východe

Giorgia Meloniová
Giorgia Meloniová (Zdroj: SITA/Szilard Koszticsak/MTI via AP)

RÍM - Talianska premiérka Giorgia Meloniová na stredu zvolala rokovanie lídrov zoskupenia G7 o kríze na Blízkom východe. Oznámil to Meloniovej úrad.

"Taliansko sa bude naďalej usilovať o diplomatické riešenie, a to aj ako predsedajúca krajina skupiny G7. Na dnešné (stredajšie) popoludnie som zvolala schôdzku na úrovni lídrov," povedala Meloniová ministrom svojej vlády. Členmi skupiny G7 sú okrem Talianska aj USA, Kanada, Británia, Francúzsko, Nemecko a Japonsko.Talianska premiérka uviedla, že je hlboko znepokojená najnovším vývojom vrátane iránskych raketových útokov na Izrael a nestabilnej situácie v Libanone. "Cieľom je stabilizácia izraelsko-libanonskej hranice na základe plnej implementácie rezolúcie č. 1701," dodala.

Rezolúcia Bezpečnostnej rady OSN č. 1701 ukončila mesiac trvajúcu vojnu medzi Hizballáhom a Izraelom v roku 2006. Zahŕňala výzvu na úplné stiahnutie Izraela z južného Libanonu, pričom libanonská armáda a mierové sily mali byť jedinými ozbrojenými silami južne od rieky Lítání.

"Taliansko v tejto súvislosti vyzvalo Bezpečnostnú radu OSN, aby zvážila posilnenie mandátu (mierovej) misie UNIFIL s cieľom zaistiť bezpečnosť izraelsko-libanonskej hranice," uviedla Meloniová. Súčasťou mierových síl OSN v Libanone (UNIFIL) je v súčasnosti viac ako 1000 talianskych vojakov.

Viac o téme: Rokovanie TalianskoG7Blízky východ
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu