Utorok15. október 2024, meniny má Terézia, Tereza, zajtra Vladimíra

Začala sa predvolebná kampaň pred parlamentnými voľbami v Japonsku

Tokio, hlavné mesto Japonska
Tokio, hlavné mesto Japonska (Zdroj: Getty Images)

TOKIO - V Japonsku sa v utorok začala kampaň pred parlamentnými voľbami 27. októbra. Nový premiér Šigeru Išiba sa v nich pokúsi udržať väčšinu svojej dlhoročnej vládnucej Liberálno-demokratickej strany (LDP). Informuje o tom správa z tlačovej agentúry AFP.

Medzi kľúčové témy kampane patrí rast cien, regionálna bezpečnosť a stranícke škandály LDP, ktorá vládne v Japonsku takmer nepretržite už celé desaťročia, hoci jej vedenie sa často menilo. Nízka volebná účasť a nejednotná opozícia zvyšujú šancu na úspech LDP a jej koaličného partnera.

archívne video

Tokio - mesto kontrastov

Víkendový prieskum tlačovej agentúry Kjódó ukázal, že LDP podporuje 26,4 percenta voličov, 12,4 percenta voličov má v úmysle voliť hlavnú opozičnú Ústavno-demokratickú stranu Japonska (CDP).

Išiba (67) je bývalý minister obrany a v septembri bol zvolený za predsedu LDP. Krátko nato bol schválený za premiéra. Vyhlásil predčasné parlamentné voľby, aby podporil svoj mandát pre politiku, ktorá zahŕňa plány na "obnovenie" starnúceho Japonska oživením vyľudnených vidieckych oblastí.

Na diplomatickom poli premiér vyzval na revíziu japonsko-americkej bezpečnostnej zmluvy, aby lepšie odrážala suverenitu krajiny. Podporuje tiež vytvorenie regionálnej vojenskej aliancie podľa vzoru NATO, ktorá by vzdorovala Číne, hoci varoval, že sa to "nestane zo dňa na deň".

Išiba si svojou "víťaznou líniou" vo voľbách chce pre LDP a jej partnerskú stranu Kómeitó udržať nadpolovičnú väčšinu v dolnej komore parlamentu. Zaviazal sa, že "zabezpečí, aby sa japonská ekonomika dostala z deflácie" a chce zvýšiť príjmy prostredníctvom nového stimulačného balíka a podpory pre domácnosti s nízkymi príjmami.

Ďalšou témou je umožniť ženám, aby si po svadbe ponechali svoje dievčenské meno. Opozičná CDP podporuje povolenie ponechať si samostatné priezviská, konzervatívna LDP sa odvoláva na "tradičné rodinné hodnoty".

Viac o téme: Parlamentné voľbyJaponsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu