Streda9. október 2024, meniny má Dionýz, zajtra Slavomíra

Ide o život! Hurikán Milton opäť zosilnel na najvyšší stupeň

Hurikán Milton Zobraziť galériu (2)
Hurikán Milton (Zdroj: TASR/AP/NOAA)

TAMPA - Hurikán Milton, ktorý postupuje Mexickým zálivom, znovu zosilnel zo štvrtého na najvyšší piaty stupeň. Uviedlo to americké Národné centrum pre hurikány. Očakáva, že počas ďalšieho dňa a pol sila hurikánu bude kolísať a kým dorazí k západnému pobrežiu Floridy, o niečo oslabí na tretí stupeň.

Meteorológovia ale upozorňujú, že zasiahne väčšie územie, ako sa očakávalo. Obyvatelia okolo zátoky Tampa Bay, pre ktorú by Milton mohol byť najnebezpečnejším hurikánom za sto rokov, využívajú posledné hodiny na záchranu majetku a evakuáciu. Upchali diaľnice a na časti čerpacích staníc došli pohonné hmoty.

archívne video

Hurikán Fiona ukazuje svoju silu: Takto pustošil Portoriko! (Zdroj: Twitter.com)

V oblasti, kde žijú asi tri milióny ľudí, sa ľudia zároveň snažia na poslednú chvíľu odpratávať a zabezpečovať trosky a odpadky po nedávnom hurikáne Helene. Úrady tam poslali stovky popolárskych vozidiel. V mestečku Clearwater Beach Nick Szabo v utorok zbieral premáčané matrace, pohovky a dosky. "Všetky tieto krámy budú ako strely," varoval pred blížiacim sa hurikánom. "Je to, ako keď proti vám mieri šíp," dodal.

Ide o život! Hurikán
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR/AP/Martin Zetina))

Závažnosť situácie podľa televízie CNN dokazuje skutočnosť, že okolo miest Tampa a Fort Myers zatvorili desiatky pobočiek rýchleho občerstvenia Waffle House, ktoré majú bežne nepretržitú prevádzku. CNN uvádza, že podľa takzvaného indexu Waffle House, zostaveného niekdajším zamestnancom Federálnej agentúry pre krízové situácie (FEMA) sa vyhodnocuje, ako silno búrka postihla určitú oblasť. Pri zelenom stupni reštaurácie fungujú normálne. Pri žltom sú síce otvorené, ale majú obmedzenú ponuku. To môže znamenať, že v oblasti sú výpadky elektrického prúdu alebo dodávok pitnej vody.

Červený stupeň

Ak je vyhlásený červený stupeň, pobočka sa úplne zatvára. Znamená to, že daná oblasť bola zasiahnutá najsilnejšie. Americký prezident Joe Biden v utorok vyzval ľudí, ktorí sa nachádzajú na predpovedanej trase hurikánu, aby urýchlene svoje obydlia opustili. Odkázal im, že "ide o život" a že následky hurikánu môžu byť katastrofálne.

Viac o téme: PočasieFloridaHurikán MiltonNárodné centrum pre hurikány.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu