Streda9. október 2024, meniny má Dionýz, zajtra Slavomíra

Slzy meteorológa v priamom prenose: Florida sa pripravuje na katastrofu obludných rozmerov, ľudia v panike utekajú!

Slzy meteorológa v priamom prenose šokovali verejnosť, pripravujú sa na najhoršie
Slzy meteorológa v priamom prenose šokovali verejnosť, pripravujú sa na najhoršie (Zdroj: Twitter/@TelegraphUS)

FLORIDA – Americký meteorológ John Morales v priamom prenose na televíznej stanici NBC pri informovaní verejnosti o sile hurikánu Milton mal slzy na krajíčku. Hurikán, ktorý sa s obrovskou rýchlosťou rúti na Floridu bude zrejme jeden z najhorších v dejinách Ameriky.

Namiesto obvyklého vecného a plynulého prejavu, na ktorý sú diváci pri informovaní o počasí zvyknutí, ich v utorok vo floridskom vysielaní NBC prekvapila chvíľka ticha, na ktorú nadviazal pohnutý hlas meteorológa Johna Moralesa.

Začalo sa výjazdové rokovanie vlády v Modre (Zdroj: TASR/l Jakub Popelka)

"Klesol..... o 15 milibarov za desať hodín," povedal v priamom prenose a bol nútený urobiť pauzu. A s rozochveným hlasom opísal rýchle znižovanie tlaku vo vnútri búriacej sa vzdušnej masy.

"Ospravedlňujem sa. Je to jednoducho strašné," povedal, kým prešiel k výčtu údajov spojených s búrkou postupujúcou Mexickým zálivom k juhovýchodnému pobrežiu Spojených štátov. Keď sa mu podarilo upokojiť emócie, dodal, že k sile hurikánu prispieva "neuveriteľne vysoká" teplota vody v zálive. "Nemusím vám hovoriť, čím to je - vedie k tomu globálne otepľovanie, klimatické zmeny, ktoré sú čoraz väčšou hrozbou," dodal.

Milton počas noci na dnes opäť zosilnel zo štvrtého na najsilnejší piaty stupeň a mieri k Floride, ktorej západné pobrežie by mal zasiahnuť vo štvrtok skoro ráno SELČ. Obyvatelia okolo zátoky Tampa Bay, pre ktorú by Milton mohol byť najnebezpečnejším hurikánom za 100 rokov, využívajú posledné hodiny na záchranu majetku a evakuáciu.

Situácia môže byť podľa odborníkov o to horšia, že sa v týchto lokalitách nestihli ešte spamätať z hurikánu Helene a na uliciach sú stale zničené trosky, nábytok a odpadky, ktoré nestihli obyvatelia včas upratať, informoval Daily Mail. O evakuácii bolo upovedomených asi 6 milióna ľudí. Odborníci sa domnievajú, že ničivé následky hurikánu by sa mohli vyrovnať hurikánu Katrina, ktorý sa prehnal New Orleansom pred 20 rokmi.

Policajný veliteľ v Holmes Beach William Tokajer varoval tvrdohlavých obyvateľov, ktorí odmietli evakuáciu s informáciou, že “toto neskončí dobre.” A zároveň dodal “Ak neodídete budete na to sami,” a upresnil, že si títo obyvatelia majú napísať svoje meno na nohu alebo ruku permanentnou fixkou. Podľa miestnych obyvateľov je situácia na cestách zúfalá a na čerpacích staniciach dochádza palivo. Starostka Tampy Jane Castorová uviedla, že odmietnutie evakuácie môže pre obyvateľov znamenať, že z domov sa stanú hotové rakvy.

Viac o téme: EvakuáciaHurikánMeteorológNajvyšší stupeňSlzy v priamom prenose
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu