Piatok11. október 2024, meniny má Valentína, zajtra Maximilián, Maxim, Max

Florida po hurikáne Milton: Hlásia desiatky obetí, minister varuje pred dezinformáciami

(Zdroj: SITA/AP Photo)

WASHINGTON – Už najmenej desať obetí si v americkom štáte Florida vyžiadal hurikán Milton, vyhlásil vo štvrtok počas tlačovej konferencie minister pre vnútornú bezpečnosť USA Alejandro Mayorkas. Informuje o tom agentúra DPA.

"Šíria sa nepravdivé informácie, že federálni zamestnanci, ktorí prišli ľuďom pomáhať, im prišli v skutočnosti vziať pôdu," uviedol Mayorkas. "Narazili sme na mĺkvych ľudí váhajúcich so získavaním pomoci, na ktorú majú nárok a ktorá im prinesie úľavu, pretože nepravdivé informácie do nich zasiali strach – a to je iba jeden príklad," dodal. "Zámerne šírené nepravdy majú skutočný vplyv na životy ľudí postihnutých katastrofou," zdôraznil Mayorkas. Americký prezident Joe Biden a jeho viceprezidentka Kamala Harrisová varovali pred dezinformáciami, ktorých primárnym šíriteľom je kandidát Republikánskej strany na prezidenta Donald Trump.

Mayorkas tiež poukázal na vyhrážky adresované zamestnancom Federálnej agentúry pre mimoriadne situácie (FEMA). "V online prostredí sa šíria otrasné nenávistné správy. Tieto odsúdeniahodné prejavy ovplyvňujú ľudské životy a podnecujú ľudí k násiliu," uviedol Mayorkas. Hurikán Milton dorazil na Floridu v stredu večer miestneho času ako hurikán tretej kategórie. Postupne zoslabol na hurikán prvej kategórie a z Floridy pokračoval smerom do Atlantického oceánu. Hoci sa nenaplnili obavy a hurikán priamo nezasiahol mesto Tampa, v dôsledku nepriaznivého počasia zostali na Floride bez dodávok elektrickej energie vyše tri milióny ľudí. Hurikán tiež so sebou priniesol tornáda, ktoré si vyžiadali najmenej štyri obete na životoch.

Viac o téme: USAFloridaHurikánMilton
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu