Pondelok7. október 2024, meniny má Eliška, Elisa, zajtra Brigita

Hizballáh nesie veľkú zodpovednosť za to, že Libanon zatiahol do vojny, uviedol francúzsky minister

Francúzsky minister zahraničných vecí Jean-Noël Barrot.
Francúzsky minister zahraničných vecí Jean-Noël Barrot. (Zdroj: TASR/AP/Bilal Hussein)

JERUZALEM - Francúzsky minister zahraničných vecí Jean-Noël Barrot v pondelok vyhlásil, že Hizballáh nesie významnú zodpovednosť za to, že Libanon zatiahol do vojny s Izraelom, informuje o tom agentúra AFP.

"V Libanone hrozí, že násilie uvrhne veľmi krehkú krajinu do trvalého chaosu, pričom to ohrozí bezpečnosť Izraela ešte viac ako doteraz," povedal Barrot na tlačovej konferencii počas návštevy Jeruzalema a dodal, že "Hizballáh nesie veľkú zodpovednosť za túto situáciu, keď zatiahol Libanon do vojny, ktorú si nevybral".

archívne video

Hizballáh v Libanone sleduje rovnakú extrémistickú a nebezpečnú ideológiu ako Hamas a strieľa na sväté miesta v Izraeli, uviedol Daniel Hagari (Zdroj: Twitter/Israel Defense Forces)

Šéf francúzskej diplomacie v pondelok ukončil svoju cestu po Blízkom východe v Izraeli, kde si pripomenul výročie masakru hnutia Hamas, pri ktorom jeho bojovníci zabili približne 1200 Izraelčanov.

Následná vojna v Pásme Gazy rozšírila konflikt do celého regiónu, píše agentúra Reuters s tým, že Izrael zintenzívňuje vojenské operácie v Libanone proti hnutiu Hizballáh, ktoré je spojencom Hamasu. "Samotná sila nemôže zaistiť bezpečnosť Izraela... Vojenský úspech nemôže nahradiť politickú perspektívu," povedal Barrot s tým, že po roku vojny nastal čas na diplomaciu.

Barrot prišiel do Izraela v čase napätia vo francúzsko-izraelských vzťahoch. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu cez víkend odsúdil výzvu francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona na zastavenie dodávok zbraní Izraelu. Macron tiež vyhlásil, že krajiny, ktoré súčasne dodávajú zbrane a vyzývajú na prímerie tam, kde sa zbrane v konflikte používajú, sú nekoherentné. Francúzsko do Izraela dodáva minimum zbraní, pripomína Reuters.

Výzva na prímerie a dodávka zbraní

Barrot zopakoval, že je zvláštne vyzývať na prímerie a zároveň dodávať útočné zbrane. Doplnil, že podľa Francúzska, neoblomného obhajcu bezpečnosti Izraela, je nevyhnutné úprimne pristupovať k utrpeniu civilistov v Pásme Gazy, ale aj k vojenskej operácii v južnom Libanone.

Viac o téme: FrancúzskoIzraelLibanonHizballáhJean-Noël Barrot
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu