Streda9. október 2024, meniny má Dionýz, zajtra Slavomíra

Izraelský minister obrany Galant zrušil stretnutie s americkým náprotivkom: Aký je dôvod?

Joav Galant
Joav Galant (Zdroj: SITA/Menahem Kahana/Pool Photo via AP)

WASHINGTON - Izraelský minister obrany Joav Galant zrušil stredajšiu návštevu Pentagónu, uviedlo v utorok americké ministerstvo obrany. Dôvod zrušenia stretnutia s Lloydom Austinom vo vyhlásení nespresnilo, informuje agentúra Reuters.

Médiá však prišli s informáciami, že zrušenie návštevy inicioval izraelský premiér Benjamin Netanjahu. Ten chce údajne pred stretnutím ministrov obrany hovoriť najskôr s prezidentom USA Joeom Bidenom. Izraelské úrady na žiadosť o komentár bezprostredne nereagovali. K prekvapivému zrušeniu návštevy došlo uprostred rastúceho napätia medzi Izraelom a Iránom, zatiaľ čo Izrael zvažuje možnosti reakcie na minulotýždňový raketový útok Teheránu.

archívne video

Slovenská republika ponúkla vládnu letku na prevoz zranených osôb z Pásma Gazy, oznámil prezident Pellegrini (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

Biden a jeho asistenti hovorili o možnom telefonáte s Netanjahuom od konca septembra. Biely dom však neuviedol, či je takýto rozhovor už naplánovaný. Americký prezident koncom minulého týždňa vyhlásil, že Izrael podľa neho nemá ešte premyslenú odvetu za raketové útoky Iránu. Dodal však, že by sa vyvaroval úderom na jadrové zariadenia Teheránu.

Viac o téme: Minister obranyUSAIzraelJoav Galant
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu