Piatok4. október 2024, meniny má František, zajtra Viera

V Prahe bude rokovať česká a poľská vláda: Toto sú hlavné témy stretnutia

Pražský hrad
Pražský hrad (Zdroj: Getty Images)

PRAHA - Spoločné zasadnutie českej a poľskej vlády sa uskutoční na budúci týždeň v Prahe. Kabinety spolu budú rokovať o energetickej bezpečnosti, migrácii či povodňovej ochrane. Vo štvrtok to oznámil český úrad vlády.

"V Prahe sa vo štvrtok 9. októbra uskutočnia 9. česko-poľské medzivládne konzultácie. Vlády oboch krajín na čele s Petrom Fialom a Donaldom Tuskom budú rokovať v Strakovej akadémii a v Lichtenštajnskom paláci," avizoval tlačový odbor českého úradu vlády.

archívne video

V ČR začali tlačiť Pellegriniho prezidentské známky, v pláne je aj autogramiáda (Zdroj: TASR/Barbora Vizváryová)

Okrem otázok cezhraničnej spolupráce budú hlavnými témami spoločného rokovania spolupráca v oblasti jadrovej energetiky či energetická bezpečnosť, výstavba dopravnej infraštruktúry, ale aj spoločné kroky súvisiace s povodňovou ochranou, o ktorých sa intenzívnejšia diskusia začala v súvislosti s nedávnymi ničivými záplavami v oboch krajinách.

Kabinety by mali hovoriť aj o geopolitických témach vrátane podpory Ukrajiny a prípravy Poľska na nadchádzajúce predsedníctvo v Rade EÚ. Naposledy česká vláda spoločne zasadala s kabinetom ukrajinského premiéra Denysa Šmyhaľa v júli tohto roka. Prvé medzivládne konzultácie týchto dvoch vlád sa uskutočnili na konci októbra 2022 v Kyjeve.

Konzultácie so slovenskou vládou sú od marca tohto roka zo strany ČR pozastavené. Fiala začiatkom júla uviedol, že o ich prípadnom obnovení bude možné hovoriť po tom, ako sa slovenský premiér Robert Fico naplno vráti do úradu. Odvtedy sa český premiér k téme nevyjadril.

Viac o téme: VládaČeskoRokovanie Poľsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu