Streda9. október 2024, meniny má Dionýz, zajtra Slavomíra

Premiéri Česka a Poľska diskutujú o environmentálnych dopadoch bane Turów

Premiér Českej republiky Petr Fiala a jeho poľský kolega Donald Tusk (vpravo) Zobraziť galériu (2)
Premiér Českej republiky Petr Fiala a jeho poľský kolega Donald Tusk (vpravo) (Zdroj: SITA/AP/Petr David Josek)

PRAHA - Poľský premiér Donald Tusk po rokovaní českej a poľskej vlády v Prahe vyhlásil, že pred spormi spojenými s negatívnymi dôsledkami ťažby v hnedouhoľnej bani v poľskom Turówe na životné prostredie v ČR nebude zatvárať oči. Označil to však za politické nedorozumenie z minulosti, ktoré nemuselo nastať. Poľská strana Česku poskytne všetky požadované dáta, čo podľa premiéra ČR Petra Fialu pomôže upokojiť situáciu.

"Poľská strana nám poskytne niektoré dáta, ktoré boli na našej strane požadované. Prispeje to k tomu, že sa upokojí situácia v časti skupín, ktoré dlhodobo kritizujú podobu dohody," myslí si Fiala. Podľa neho je však výhodná pre obe krajiny a na českej strane odstránila mnoho problémov s baňou Turów.Tusk označil problémy okolo hnedouhoľnej bane za nedorozumenie, ktoré vzniklo za predchádzajúcej poľskej vlády. "Stačilo, aby sme sa dobre informovali, ako to vyzerá, čo plánujeme urobiť a celá tá situácia by nebola," povedal."Bránime Turów, lebo je to zdroj našej energie, to určite chápete. Ale aj my rozumieme českej strane. Nemôže to byť na úkor životného prostredia na českej strane. Musíme nájsť riešenie, nebudem pred tým zatvárať oči, ako by som ten problém nevidel," zdôraznil Tusk.

Donald Tusk
Zobraziť galériu (2)
Donald Tusk  (Zdroj: SITA/AP Photo/Jean-Francois Badias)

ČR v roku 2021 Poľsko zažalovalo pre baňu Turów, o rok sa však krajiny mimosúdne dohodli. Poľská strana Česku vyplatila kompenzácie škôd a zaviazla sa vybudovať ochranné opatrenia, ktoré by mali zabrániť odtoku podzemnej vody z územia ČR. Podľa odborníkov však nefungujú dostatočne.

Česká a poľská vláda spolu rokovali po deviatykrát. Podľa Fialu išlo o doteraz najväčšie medzivládne konzultácie, ktoré vo funkcii premiéra zažil. Spresnil, že na spoločnom zasadnutí sa zúčastnilo 26 členov vlád oboch krajín.

Viac o téme: PoľskoDonald TuskTurówPetr FialaBaňa Turów
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu