Pondelok7. október 2024, meniny má Eliška, Elisa, zajtra Brigita

EÚ pomáha Bosne a Hercegovine po ničivých záplavách záchranármi aj materiálne

Eurokomisár pre krízové riadenie Janez Lenarčič
Eurokomisár pre krízové riadenie Janez Lenarčič (Zdroj: TASR/Olivier Hoslet, Pool Photo via AP)

BRUSEL - Európska únia nasadila pátracie a záchranné tímy na území Bosny a Hercegoviny a poslala do tejto krajiny, ktorú po piatkových intenzívnych zrážkach postihli ničivé záplavy, aj materiálne dodávky na podporu záchranárov.

Komisia spresnila, že členské štáty EÚ pomáhajú po tom, ako Bosna a Hercegovina 5. októbra aktivovala mechanizmus EÚ v oblasti civilnej ochrany.

archívne video

Rieka Dunaj po kulminácií v centre Bratislavy (Zdroj: TASR/Daniel Veselský)

Do pondelka celkovo 12 krajín ponúklo Bosne a Hercegovine pomoc prostredníctvom tohto mechanizmu. Už počas uplynulého víkendu nasadili pátracie a záchranné tímy z Chorvátska, Slovinska, Čiernej Hory a Srbska. Ich príslušníci pátrali po nezvestných osobách a odstraňovali trosky, aby pomohli obnoviť kritickú infraštruktúru.

Únia okrem toho zmobilizovala aj materiálnu núdzovú pomoc, na ktorú prispelo Albánsko, Čierna Hora, Maďarsko, Rumunsko a Turecko. EÚ kandidátskej krajine poskytuje aj vysokokvalitné satelitné snímky prostredníctvom družicového systému Copernicus, ktoré miestnym úradom pomáhajú pri hodnotení škôd spôsobených povodňami.

Lenarčič poďakoval za početné ponuky pomoci

Eurokomisár pre krízový manažment Janez Lenarčič v správe pre médiá poďakoval všetkým európskym krajinám za početné ponuky pomoci pre Bosnu a Hercegovinu, čo označil za "silný prejav solidarity EÚ v čase veľkej núdze".

Viac o téme: PomocZáplavyPovodneBosna a Hercegovina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu