Utorok8. október 2024, meniny má Brigita, zajtra Dionýz

Znepokojivé výsledky výskumu: Alarmujúci výskyt TOXICKÝCH látok v spodnej bielizni! Ohrozené sú najmä ženy

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Spodnú bielizeň nosíme každý deň. Podľa nových zistení by sme však mali venovať väčšiu pozornosť tomu aké. Výskum vykonaný v rámci európskeho projektu ToxFree Life – Život bez toxických látok pre všetkých, na ktorom sa podieľali aj ekologický spolok Arnika a spotrebiteľská organizácia dTest, totiž prináša znepokojivé výsledky. Každý tretí testovaný produkt obsahuje nebezpečné bisfenoly, a každý dvadsiaty dokonca v miere prekračujúcej bezpečnú hranicu. Najviac problematická je bielizeň zo syntetických materiálov, zatiaľ čo bavlnená bielizeň vyšla výrazne lepšie.

Ako informuje tlačová hovorkyňa dTestu Lucie Hoffmanová, do testovania bolo zahrnutých 166 vzoriek spodnej bielizne zakúpenej naprieč piatimi európskymi štátmi. 79 výrobkov bolo dostupných na českom a slovenskom trhu, zvyšok pochádzal z Rakúska, Maďarska a Slovinska. Aj tieto výrobky si však môžete priviezť zo zahraničnej cesty alebo si ich na pár kliknutí zaobstarať v e-shope.

Znepokojivé výsledky výskumu: Alarmujúci
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Zvlášť problematická je skutočnosť, že 82 % bielizne zo syntetických vlákien obsahovalo bisfenoly. „Test ukázal, že najviac na to doplácajú ženy. Dámska spodná bielizeň je všeobecne častejšie vyrobená zo syntetických látok, je teda zaťažená zďaleka najväčšou mierou,“ vysvetľuje Karolína Brabcová, vedúca kampaní za zákaz toxických látok v spotrebnom tovare a odborníčka na toxické látky v spotrebnom tovare spolku Arnika.

„Pánska alebo detská spodná bielizeň býva z väčšej časti bavlnená a vykazovala tak v teste podstatne lepšie výsledky – tri štvrtiny dievčenskej spodnej bielizne a štyri pätiny chlapčenskej a pánskej boli bez bisfenolov," doplnila Brabcová.

archívne video

Tipy a triky - úsporné balenie oblečenia.

Čo sú bisfenoly a čo spôsobujú?

Úrady o rizikách spojených s bisfenolmi vedia a postupne ich regulujú. Ide o skupinu chemických zlúčenín primárne využívaných pri výrobe plastov (konkrétne polykarbonátu) a epoxidových živíc. Oba tieto materiály figurujú v širokej škále bežného spotrebného tovaru od plastového riadu po vnútorné nátery konzerv a naraziť na ne môžeme aj v textíliách.

Znepokojivé výsledky výskumu: Alarmujúci
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Vzhľadom na ich hojné priemyselné využitie dnes nájdeme stopy bisfenolov vo vode, živočíchoch i ľudskom organizme naprieč všetkými vekovými skupinami. Niektoré bisfenoly sú známe ako endokrinné disruptory, látky narúšajúce hormonálny systém človeka aj iných živočíchov. Výskumy u nich preukázali množstvo negatívnych dôsledkov, napríklad zvýšené riziko potratu, vzniku rakoviny prsníka a prostaty, obezity alebo metabolických porúch, neblaho pôsobia na vývoj malých detí a tiež na imunitný systém.

V Európskej únii je ich obsah regulovaný v materiáloch určených na styk s potravinami. Použitie bisfenolu A (BPA), najznámejšieho zástupcu skupiny, je od roku 2018 obmedzené napríklad aj v hračkách určených pre deti do troch rokov veku.

Šaty pre bábiky sú menej rizikové ako dámska spodná bielizeň

Podstatne menej pozornosti je zo strany úradov venovaných textilu. „Paradoxne je bielizeň na bábikách regulovaná prísnejšie ako tá ľudská, teda aj zdravie bábik je viac chránené ako zdravie skutočných detí, žien a mužov,“ opisuje súčasný stav Hana Hoffmannová, šéfredaktorka spotrebiteľského časopisu dTest. „Pre náš test sme si vybrali spodnú bielizeň, pretože ju nosí každý, je v priamom kontakte s pokožkou a jej potenciálne škodlivé zloženie môže mať nepriaznivý vplyv na naše zdravie,“ vysvetľuje ďalej.

Znepokojivé výsledky výskumu: Alarmujúci
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Nosením aj najhoršie hodnotenej bielizne (celkovo Hunkenmöller Invisible short basic tan z Rakúska, na slovenskom trhu potom Dedoles Veselé bezšvové dámske nohavičky a pánske Adidas Trunk boxerky 3 pack) si človek neprivodí akútne problémy. „Je však potrebné vziať do úvahy, akému množstvu nežiaducich látok sme denne celkovo vystavení. Domnievame sa, že je kľúčové, aby úrady čo najrýchlejšie zaviedli plošnú reguláciu toxických látok a lepšie chránili spotrebiteľov,“ zhodujú sa Hoffmannová a Brabcová.

Lepšou voľbou je bavlna

Pokiaľ chcete znížiť vystavenie organizmu bisfenolom, kupujte bavlnenú spodnú bielizeň. Tento materiál sa v testovaní ukázal byť z hľadiska chemikálií najbezpečnejším. Žiadny bavlnený produkt neobsahoval vysoké množstvo bisfenolov.

Spotrebiteľná organizácia dTest teda ukázala, že podľa zistených dát nezáleží, či bavlnené nohavičky alebo boxerky kúpite v značkovom obchode alebo v supermarkete. Na základe testu sa javí, že materiál je jediným dôležitým kritériom. Býva vždy uvedený na ceduľkách na samotnej bielizni, ale občas je potrebné ho hľadať.

Darujte darčekový poukaz Predpredaj a váš obdarovaný si bude môcť v roku 2024 vybrať zo stoviek hudobných, športových a kultúrnych podujatí na Predpredaj.sk.

Viac o téme: Spodná bielizeňDTestSpodné prádlo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu