Nedeľa22. september 2024, meniny má Móric, zajtra Zdenka

Voľby na Srí Lanke vyhral Dissanajake: O prezidentovi rozhodne až druhé kolo

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

KOLOMBO - Volebná komisia na Srí Lanke v nedeľu oficiálne oznámila, že víťazom prezidentských volieb sa stal Anura Kumara Dissanajake.Informuje agentúra AFP.

Prísahu zloží v prezidentskom paláci v Kolombe v pondelok ráno, informovali predstavitelia volebnej komisie. Podľa volebnej komisie 55-ročný Dissanajake z marxistickej koalície Ľudový oslobodzovací front (JVP) vyhral sobotňajšie kolo volieb so ziskom 42,31 percenta hlasov, druhý Sadžith Premadása z opozičnej aliancie Zjednotená moc ľudu (SJB) získal 32,76 percenta a ďaleko za ním zaostal úradujúci prezident Ranila Vikramasinghe (17,27 percenta).

archívne video

Podpredseda NR SR poverený jej vedením P. Žiga novozvoleným poslancom EP: (Zdroj: TASR/Jakub Popelka)

Kedysi okrajová marxistická strana budúceho prezidenta viedla v 70. a 80. rokoch dve neúspešné povstania, ktoré si vyžiadali viac ako 80.000 mŕtvych. V posledných parlamentných voľbách v roku 2020 získala menej ako štyri percentá hlasov. Po ekonomickej kríze na ostrove v roku 2022 Dissanajake zaznamenal prudký nárast podpory, pretože sľúbil zmeniť "skazenú" politickú kultúru ostrova. "Naša krajina potrebuje novú politickú kultúru," povedal v sobotu vo volebnej miestnosti.

Na Srí Lanke analytici očakávajú súperenie medzi jej severným susedom Indiou a Čínou, ktorá je najväčším poskytovateľom úverov v krajine. Srí Lanka je tiež veľkým dlžníkom Medzinárodného menového fondu (MMF). Posledné priame prezidentské voľby sa konali na Srí Lanke v roku 2019, v ktorých vyhral Gotabaj Radžapaksa. Hlboká ekonomická kríza s nedostatok potravín, pohonných hmôt a liekov vyvolala pred dvoma rokmi celonárodné protesty. Radžapaksa utiekol do cudziny a 14. júla 2022 podal demisiu. Jeho nástupcu podľa článku 40 ústavy v nepriamych voľbách zvolil parlament. Stal sa ním Ranil Vikramasinghe, ktorého len dva mesiace predtým Radžapaksa vymenoval za premiéra. Volebné právo na Srí Lanke má približne 17 miliónov ľudí a využilo ho približne 75 percent z nich.

Viac o téme: VíťazVoľbySrí LankaPrezident
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu