Sobota5. október 2024, meniny má Viera, zajtra Natália

Plán je jasný! Izrael by mal zasiahnuť iránske jadrové zariadenia, uviedol Donald Trump

Donald Trump
Donald Trump (Zdroj: SITA/AP/Matt Slocum)

WASHINGTON - Republikánsky kandidát na post šéfa Bieleho domu Donald Trump v piatok vyhlásil, že Izrael by mal v reakcii na nedávny raketový útok islamskej republiky zaútočiť na iránske jadrové zariadenia. Informuje podľa tlačovej agentúry AFP.

Bývalý prezident v prejave na predvolebnom podujatí v Severnej Karolíne poukázal na otázku, ktorú tento týždeň položili demokratickému prezidentovi USA Joeovi Bidenovi - o možnosti, že by sa židovský štát pri svojich útokoch zameral na iránsky jadrový program. "Pýtali sa ho, čo si myslí o Iráne, či by udrel na Irán, a on na to: 'Pokiaľ nebudú zasiahnuté jadrové zariadenia.' Ale to je presne to, čo chcete zasiahnuť, nie?" povedal Trump na podujatí vo Fayetteville, neďaleko veľkej americkej vojenskej základne.

archívne video

Bývalý americký prezident Donald Trump si bol zahrať svoj obľúbený golf (Zdroj: Profimedia)

Biden dostal v stredu otázku, či by podporil údery na iránske jadrové zariadenia, a americký prezident novinárom odvetil: "Odpoveď je nie." "Myslím si, že to pochopil zle," reagoval Trump na otázku jedného z účastníkov mítingu. "Nie je to to, čo by ste mali zasiahnuť? Domnievam sa totiž, že (iránske) jadrové zbrane predstavujú najväčšie riziko," dodal.

Najprv treba zasiahnuť jadrové zariadenia

"Keď mu položili túto otázku, odpoveď mala znieť, že najprv treba zasiahnuť jadrové zariadenia a o zvyšok sa postaráme neskôr. Ak to chcú urobiť, tak to urobia, ale my zistíme, aké sú ich plány," vyhlásil Trump. Biden v stredu vyjadril nesúhlas s takýmito údermi na iránske jadrové zariadenia - v reakcii na vypálenie takmer 200 iránskych rakiet na Izrael.

"Budeme s Izraelčanmi rokovať o tom, čo sa chystajú vykonať," povedal Biden a dodal, že všetci členovia skupiny G7 súhlasia s tým, že Izrael má "právo reagovať, ale primeraným spôsobom". Trump, ktorý zvádza predvolebný súboj s demokratickou kandidátkou, viceprezidentkou USA Kamalou Harrisovou, sa k nedávnej eskalácii napätia na Blízkom východe vyjadril len okrajovo. Vydal vyhlásenie, v ktorom označil Bidena a Harrisovú za zodpovedných za túto krízu.

Viac o téme: útok Donald TrumpIzraelJadrové zariadenia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu