Piatok27. september 2024, meniny má Cyprián, Damián, zajtra Václav

Po izraelskom útoku na školu v Pásme Gazy hlásia tamojšie úrady najmenej 15 obetí

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Majdi Mohammed)

GAZA - Pri izraelskom útoku na školu v meste Džabálijá na severe Pásma Gazy zahynulo vo štvrtok najmenej 15 ľudí vrátane žien a detí, uviedli tamojšie úrady. Izrael tvrdí, že útok bol zameraný na veliteľské centrum palestínskeho hnutia Hamas.

Škola bola miestom, kam pred už takmer rok trvajúcou vojnou utieklo množstvo Palestínčanov. Pri útoku údajne utrpeli zranenia desiatky ľudí, niektorí z nich vážne. Agentúra AFP nemohla bezprostredne overiť, čo bolo terčom útoku, a izraelská armáda vo vyhlásení neposkytla informácie o obetiach.

archívne video

Zbraňový priemysel Hamasu v centre Gazy – nad zemou aj pod zemou (Zdroj: Twitter/Israel Defense Forces)

Ide o posledný zo série izraelských útokov na školské budovy, v ktorých sa ukrývajú vysídlení ľudia v Pásme Gazy. Útok na školu al-Džawní v utečeneckom tábore Nusajrát z 11. septembra vyvolal medzinárodné pobúrenie po tom, čo sa objavili informácie, že medzi obeťami je aj šesť zamestnancov Agentúry OSN pre palestínskych utečencov (UNRWA). Izraelská armáda viní Hamas z toho, že využíva ako úkryty budovy škôl, kde hľadajú útočisko tisíce Palestínčanov. Hnutie to popiera.

Vojna v Pásme Gazy podľa agentúry Reuters neutícha ani v čase, keď sa stupňuje boj Izraela proti proiránskemu hnutiu Hizballáh v Libanone. Palestínske zdravotnícke úrady oznámili, že v noci na štvrtok zahynulo po útokoch v tejto palestínskej enkláve najmenej 31 ľudí.

Viac o téme: Obeteútok IzraelPásmo GazyŠkola
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu