Piatok27. september 2024, meniny má Cyprián, Damián, zajtra Václav

Izraelská armáda podnikla útoky na infraštruktúru na hranici Sýrie a Libanonu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

TEL AVIV - Izraelská armáda tvrdí, že vo štvrtok zaútočila na infraštruktúru pozdĺž sýrsko-libanonskej hranice. Tieto zariadenia sa podľa nej využívali na presun zbraní zo Sýrie pre proiránske militantné hnutie Hizballáh v Libanone. Informovala o tom agentúra Reuters.

Izraelský nálet podľa libanonských úradov zasiahol okraj malého mosta na sýrskej strane hranice. Bezprostredne nebolo známe, či je most naďalej použiteľný.Izrael v uplynulom týždni podniká na Libanon najintenzívnejšie letecké útoky od vojny v roku 2006. Bombardovanie, ktorého cieľom sú podľa armády pozície Hizballáhu, si doteraz vyžiadalo už vyše 600 obetí na životoch.Tisíce Libanončanov podľa agentúry Reuters hľadajú útočisko v školách v hlavnom meste Bejrút. Pomoc im poskytujú aj humanitárne organizácie, ktoré distribuujú oblečenie a jedlo.

archívne video

Izraelsko-palestínsky konflikt pokračuje, video zachytáva útok na kostol deň po Vianociach (Zdroj: Twitter/Israel Defense Forces)

Cezhraničné boje vyvolali medzi niektorými susednými krajinami obavy o bezpečnosť ich občanov žijúcich v Libanone. Patrí medzi ne aj Turecko, ktoré sa podľa nemenovaného predstaviteľa ministerstva obrany už pripravuje na možnú evakuáciu svojich aj cudzích občanov.Do susednej Sýrie podľa tamojších bezpečnostných zdrojov tento týždeň vstúpilo cez dva hraničné prechody z Libanonu už vyše 22.000 ľudí, prevažne Sýrčanov.

Na prímerie na izraelsko-libanonskej hranici vo štvrtok vyzvalo dovedna 12 krajín vrátane USA, Francúzska, Británie a Európskej únie. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu naň zatiaľ nereagoval, dočasný libanonský premiér Nadžíb Míkátí návrh, naopak, privítal.Iránom podporovaný Hizballáh však trvá na tom, že svoje útoky na Izrael ukončí iba v prípade uzavretia prímeria v palestínskom Pásme Gazy, kde Izrael už takmer rok bojuje s militantným hnutím Hamas.

Viac o téme: útokyArmádaSýriaIzraelLibanon
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu