Pondelok30. september 2024, meniny má Jarolím, zajtra Arnold

Úrad UNRWA údajne nevedel, že jeho zamestnanec v Libanone je veliteľom Hamasu

Philippe Lazzarini
Philippe Lazzarini (Zdroj: SITA/AP/Bilal Hussein)

ŽENEVA - Úrad OSN pre pomoc palestínskym utečencom (UNRWA) tvrdí, že nevedel o tom, že jeho bývalý zamestnanec bol veliteľom palestínskeho militantného hnutia Hamas v Libanone. Informovala o tom v pondelok agentúra Reuters.

Táto kauza sa týka Fátiha Šarífa abú Amína, ktorý v pondelok aj so svojou rodinou prišiel o život pri nálete izraelskej armády na utečenecký tábor al-Bas pri meste Súr (historický názov: Týros) na juhu Libanonu. Podľa libanonských médií Šaríf v tábore pôsobil ako riaditeľ strednej školy spravovanej úradom UNRWA.

archívne video

Izraelské jednotky vykonávali cielenú operačnú činnosť na jednom z hlavných výcvikových stredísk. (Zdroj: X/IDF)

Ako však v pondelok v Ženeve spresnil šéf UNRWA Philippe Lazzarini, Šaríf bol v marci z tejto funkcie dočasne odvolaný po obvineniach týkajúcich sa svojich politických aktivít, ktorými porušil kódex zamestnancov UNRWA. Jeho suspendovanie na jar v Libanone vyvolalo početné protesty a štrajky učiteľov.

Lazzarini na margo kauzy dodal, že v súvislosti so Šarífom nikdy nepadlo slovo "veliteľ". Bránil sa tiež, že to, "čo je zrejmé dnes, nemuselo byť zjavné včera". Za niečo viac ako týždeň prišlo pri izraelských útokoch v Libanone o život sedem vysokopostavených veliteľov a predstaviteľov militantného hnutia Hizballáh vrátane jeho vodcu Hasana Nasralláha. Libanon a veľká časť Blízkeho východu je po týchto operáciách izraelskej armády i tajných služieb v šoku.

Hizballáh otvoril svoj front na podporu svojho spojenca v Pásme Gazy - hnutia Hamas - len deň po 7. októbri 2023, keď palestínske teroristické komandá prenikli na juh Izraela, ktorý na túto eskaláciu reagoval leteckou a pozemnou ofenzívou na území palestínskej pobrežnej enklávy.

Viac o téme: VeliteľLibanonHamasUNRWA
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu