Piatok27. september 2024, meniny má Cyprián, Damián, zajtra Václav

Nová britská vláda má záujem o rozšírenie obrannej spolupráce s Nemeckom

David Lammy
David Lammy (Zdroj: SITA/AP Photo/Thomas Krych)

NEW YORK - Britský minister zahraničných vecí David Lammy vo štvrtok vyhlásil, že Veľká Británia má záujem rozšíriť obrannú spoluprácu s Nemeckom a ďalšími európskymi štátmi vzhľadom na pretrvávajúcu hrozbu zo strany Ruska. Informuje o tom agentúra DPA.

"Myslím si, že by sme mali byť veľmi znepokojení prebiehajúcou vojnou. To znamená, že by sme mali urobiť viac v súvislosti s kapacitami vojenského priemyslu v Európe," uviedol Lammy pre agentúru DPA na okraj Valného zhromaždenia OSN v New Yorku. "Keď sa zamyslíte nad európskou obranou, tak je podľa mňa partnerstvo medzi Spojeným kráľovstvom a Nemeckom kľúčové, samozrejme aj spolu s našimi francúzskymi partnermi a pobaltskými štátmi," uviedol britský minister.

archívne video

Zelenskyj nalieha na USA, aby povolili útoky hlbšie do územia Ruska (Zdroj: Facebook/Volodymyr Zelenskyj)

DPA pripomína, že nová labouristická vláda Spojeného kráľovstva, ktorá je v úrade od júla, má záujem obnoviť vzťahy s Nemeckom a EÚ. V tejto súvislosti oznámili britský premiér Keir Starmer a nemecký kancelár Olaf Scholz koncom augusta komplexnú dohodu o viacerých oblastiach spolupráce vrátane energetickej bezpečnosti, technológií a vedy. Pokrývať bude aj vzájomný prístup na trhy a obchod cez Severné more. O novej zmluve sa bude rokovať v najbližších mesiacoch a podpísať ju plánujú začiatkom budúceho roka.

Lammy v rozhovore zdôraznil dôležitosť, ktorú labouristická vláda prikladá britsko-nemeckým vzťahom. "Poviem to takto. Piateho júla sme vyhrali voľby a šiesteho júla som bol v Nemecku na svojej prvej zahraničnej ceste. To svedčí o tom, aký význam prikladáme našim vzťahom s Nemeckom," vyhlásil minister.

Viac o téme: ObranaSpoluprácaNemeckoVeľká BritániaVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu