Streda25. september 2024, meniny má Vladislav, zajtra Edita

MIMORIADNY ONLINE Zelenskyj varuje! Putin plánuje útoky na jadrové elektrárne: Na Rusko je potrebné vyvinúť väčší tlak

Volodymyr Zelenskyj
Volodymyr Zelenskyj (Zdroj: SITA/Sean Kilpatrick/The Canadian Press via AP)

KYJEV – Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj dnes v rozprave na Valnom zhromaždení OSN varoval pred možnou jadrovou pohromou na Ukrajine a obvinil Rusko z plánovania útokov na ukrajinské jadrové elektrárne. Uviedol, že informácie o možných plánoch ruského prezidenta Vladimira Putina nedávno dostal od spravodajských zložiek svojej krajiny. Situáciu na Ukrajine sledujeme ONLINE.

Naživo z Ukrajiny

archívne video

Prezident Zelenskyj o situácii na Ukrajine (Zdroj: Facebook/General Staff of The Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

18:16 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v stredu vo Valnom zhromaždení OSN v New Yorku vyhlásil, že jeho krajina nikdy neprijme dohodu o prímerí s Ruskom, ktorú jej nanútia zvonka. Spochybnil tiež motiváciu Číny a Brazílie, pokiaľ ide o naliehanie na rozhovory s Moskvou. TASR o tom informuje na základe správ agentúr AFP a Reuters

18:03 Počet obetí ruského útoku na Charkov stúpol na 4.

17:04 Dvaja ľudia zahynuli a minimálne 12 ďalších vrátane detí utrpelo zranenia pri ruskom vzdušnom údere na centrum východoukrajinského mesta Kramatorsk. Na platforme Telegram to dnes uviedol šéf správy Doneckej oblasti Vadym Filaškin. Invázne sily podľa neho útočili tromi navádzanými leteckými bombami a poškodili dve výškové budovy, obchody a automobily. Moskva sa nevyjadrila.

16:12 "Rusko zničilo všetky naše tepelné elektrárne a veľkú časť kapacít vodných elektrární. Takto sa Putin pripravuje na zimu. Dúfa, že bude môcť týrať milióny Ukrajincov," povedal Zelenskyj. Poznamenal, že od tajných služieb nedávno dostal ďalšie "alarmujúce hlásenie". "Zdá sa, že Putin plánuje útoky na naše jadrové elektrárne a ich infraštruktúru v snahe odpojiť ich z rozvodnej siete," uviedol.

15:59 Na Rusko je potrebné spoločne vyvinúť väčší tlak, jeho cynická politika a nezáujem o skutočné mierové rozhovory totiž majú globálne dôsledky. V prejave na Valnom zhromaždení OSN to dnes povedal český prezident Petr Pavel. Vyzval na reformu Bezpečnostnej rady, ktorá podľa neho musí byť efektívnejšia, inkluzívnejšia, zodpovednejšia a lepšie odrážať dnešnú realitu posilnením hlasu teraz nedostatočne zastúpených regiónov.

15:46 Vuhledar, medzi armádou často nazývaný „pevnosťou“, je teraz v epicentre ruského niekoľkomesačného tlaku.

15:25 Ukrajina má „rozsiahly“ 3-ročný plán na výrobu dronov a pozemnej robotiky, hovorí minister obrany.

14:11 Ruské jednotky zatiaľ nedosiahli predmestia mesta Vuhledar v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. Na území mesta údajne operujú iba ruské prieskumné tímy. V stredu to uviedol gubernátor Doneckej oblasti Vadym Filaškin. Informujeme podľa agentúry Reuters a Inštitútu pre výskum vojny (ISW). "Naši obrancovia sa ich snažia zlikvidovať. Mesto nebolo dobyté," uviedol gubernátor v televíznom rozhovore.

14:05 Rusko zaviedlo tajný program útočných dronov v Číne, píše agentúra Reuters.

13:55 India je ideálnym sprostredkovateľom ukrajinsko-ruských rozhovorov, uvádza Politico.

12:30 Kremeľ v stredu vyhlásil, že "nútiť" Rusko, aby prijalo mierové riešenie vojny na Ukrajine, by predstavovalo "fatálnu chybu", píše agentúra AFP. Vyhlásenie Kremľa je reakciou na vyjadrenie ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského na pôde Organizácie Spojených národov, ktorý v utorok povedal, že Rusko možno k mierovému riešeniu len prinútiť, a prisľúbil, že pokiaľ ide o ukončenie konfliktu, nebude rokovať podľa podmienok Moskvy.

11:45 Minister vnútra SR Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) by mal podpísať vykonávací protokol k readmisnej dohode medzi Európskym spoločenstvom a Ukrajinou z roku 2007. Protokol určuje príslušné slovenské a ukrajinské orgány zodpovedné za readmisiu osôb či hraničné priechody, ktoré majú byť pri readmisii použité. Vyplýva to z materiálu, ktorý v stredu schválila vláda.

"Cieľom protokolu je uľahčiť spoluprácu pri praktickom vykonávaní ustanovení dohody týkajúcich sa prijímania a transferu osôb, ktoré nespĺňajú alebo prestali spĺňať podmienky na vstup alebo pobyt na území Slovenskej republiky alebo Ukrajiny," vysvetlil rezort. Ministerstvo v materiáli uviedlo, že vykonávací protokol pripravilo v súlade s medzinárodnými záujmami a záväzkami Slovenska.

11:07 Čína by mohla konať nielen ako sprostredkovateľ, ale aj donútiť Rusko, aby pristúpilo na mierové riešenie vojny na Ukrajine. V utorok večer to pre agentúru PAP povedal poľský minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski.

Sikorski sa v utorok zúčastnil na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN v New Yorku venovanom ruskej invázii na Ukrajine, počas ktorého vystúpil aj minister zahraničných vecí SR Juraj Blanár, ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, šéf americkej diplomacie Antony Blinken a čínsky minister zahraničných vecí Wang I.

10:11 Ukrajina v noci na dnes zlikvidovala 28 z celkovo 32 bezpilotných lietadiel vyslaných z Ruska, tvrdí jej letectvo. Zničila podľa neho tiež štyri z ôsmich rakiet. Podľa aktualizovaných štatistík ukrajinského generálneho štábu Rusko za tejto vojny prišlo už o 15 879 bezpilotných strojov.

9:49 Ruské sily údajne dobyli mesto Ukrajinsk v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. V stredu o tom informovala ruská agentúra TASS, ktorá sa odvoláva na šéfa doneckých separatistov a hlavu anektovanej Doneckej ľudovej republiky Denisa Pušilina. Informuje o tom správa z agentúry Reuters.

9:42 Rusko pripravuje útok na 3 jadrové elektrárne na Ukrajine, povedal Zelenskyj OSN. Informuje o tom portál The Kyiv Independent.

8:53 Rusko v noci na stredu zaútočilo na Ukrajinu 32 iránskymi bezpilotnými lietadlami Šáhid. Ukrajinské letectvo v aplikácii Telegram uviedlo, že protivzdušná obrana zostrelila 28 z nich a zlikvidovala takisto štyri rakety Ch-59/69, informuje o tom správa z agentúry Reuters a denníka Ukrajinska pravda.

8:25 Britský minister zahraničných vecí David Lammy 24. septembra uviedol, že sa snaží zabezpečiť, aby Ukrajina mala pred zimnými mesiacmi „najsilnejšiu pozíciu“ vo vojne proti Rusku. Informuje o tom portál The Kyiv Independent.

6:37 V New Yorku dnes pokračuje všeobecná rozprava 79. zasadnutia Valného zhromaždenia OSN. Zhruba o 9:30 miestneho času (15:30 SELČ) na nej vystúpi český prezident Petr Pavel, nasledovať bude ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Pavel dnes vystúpi tiež na Bezpečnostnej rade OSN, v pláne má aj bilaterálne stretnutia s najvyššími predstaviteľmi svetovej organizácie.

6:36 Agresia Ruska, ako stáleho člena Bezpečnostnej rady OSN, otriasa samotnými základmi inštitúcie a systému, v ktorom sú rešpektované pravidlá. Český prezident Petr Pavel to povedal v utorok v New Yorku v rámci panelu "Zabezpečenie digitálnej budúcnosti", ktorý sa koná na okraj Valného zhromaždenia OSN.

6:22 Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Juraj Blanár v noci na stredu vystúpil v Bezpečnostnej rade (BR) OSN a vyzval svetové mocnosti na mierové riešenie konfliktu na Ukrajine. Jeho vystúpenie umožnilo Slovinsko ako predsednícky štát BR, ktoré vyzvalo susedov Ukrajiny, aby sa k prebiehajúcemu konfliktu vyjadrili.

aktuálne video

Blanár vystúpil v BR OSN, vyzval na mierové riešenie konfliktu na Ukrajine (Zdroj: TASR/Jaroslav Bublinec)

Zelenskyj označil výzvy na dialóg z Ruska za neúprimné

Zelenskyj na mimoriadnom zasadnutí BR OSN, na ktorom bol aj zástupca Ruska, označil výzvy Moskvy na dialóg za neúprimné. "Vieme, že niektorí vo svete chcú hovoriť s (ruským prezidentom Vladimirom) Putinom, aby si od neho možno vypočuli, že je rozčúlený, pretože si uplatňujeme svoje právo brániť našich obyvateľov," povedal Zelenskyj s tým, že takéto názory sú "šialenstvo".

"Putin porušil toľko medzinárodných noriem a pravidiel, že sa sám nezastaví. Rusko môže byť k mieru len prinútené a to je presne to, čo je potrebné – prinútiť Rusko k mieru," vyhlásil ukrajinský líder.

Kritizoval tiež Teherán a Pchjongjang, ktoré západné spravodajské služby obviňujú z dodávok zbraní Rusku. "Rusko nemá nijaký legitímny dôvod robiť z Iránu a Severnej Kórey de facto komplicov vo svojej zločinnej vojne v Európe, keď ich zbrane nás zabíjajú, zabíjajú Ukrajincov," uviedol Zelenskyj.

Ukrajinský prezident v utorok vystúpi vo všeobecnej rozprave Valného zhromaždenia OSN v New Yorku a vo štvrtok sa v Bielom dome vo Washingtone stretne s prezidentom USA Joeom Bidenom.

Očakáva sa, že Zelenskyj Bidenovi predloží svoj návrh, ktorý označuje za plán víťazstva. Spojené štáty navštívil pred novembrovými voľbami, pred ktorými prezidentský kandidát republikánov Donald Trump spochybňuje pokračujúcu podporu pre Ukrajinu.

USA musia vystúpiť z vojny na Ukrajine

Spojené štáty musia vystúpiť z vojny na Ukrajine. Vyhlásil to v utorok nominant republikánov na amerického prezidenta Donald Trump s tým, že demokratická viceprezidentka a jeho súperka Kamala Harrisová ani prezident Joe Biden tak neplánujú urobiť. Informuje agentúra Reuters.

"Biden a Kamala nás dostali do tejto vojny a teraz nás z nej nevedia dostať von," uviedol Trump v príhovore v americkom štáte Georgia. "Myslím si, že sme v tejto vojne uviazli, pokiaľ nebudem prezidentom. Spravím to. Dosiahnem, aby to bolo vyjednané, dostanem nás von. Biden hovorí, že neodídeme, kým nevyhráme. Čo sa stane, ak vyhrajú oni?" pokračoval Trump.

Spojené štáty nevyslali na Ukrajinu svojich vojakov. Kyjevu však poskytujú vojenskú a humanitárnu pomoc v hodnote miliárd dolárov a na Rusko uvalili v reakcii na vojnu ekonomické sankcie, pripomína Reuters.

Trump pritom opakovane označuje americkú pomoc pre Ukrajinu za plytvanie peniazmi a odmietol povedať, či chce, aby Kyjev vojnu vyhral. Jeho vyjadrenia pritom vyvolávajú znepokojenie v krajinách strednej aj východnej Európy. Trumpovi spojenci však argumentujú, že by sa exprezidentovi mohlo podariť vyjednať mierovú dohodu s ruským prezidentom Vladimirom Putinom, píše Reuters.

Viac o téme: VojnaRuskoUkrajina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu