Piatok27. september 2024, meniny má Cyprián, Damián, zajtra Václav

Zdvihnutý varovný prst pre Izrael: Hizballáh je pripravený na KRUTÝ protiúder! Rusi TAKTO útočia na Ukrajine

Konflikt medzi Izraelom a Hizballáhom v Libanone. Mesto Vovčansk pri Charkove na Ukrajine počas bombardovania ruskou armádou Zobraziť galériu (2)
Konflikt medzi Izraelom a Hizballáhom v Libanone. Mesto Vovčansk pri Charkove na Ukrajine počas bombardovania ruskou armádou (Zdroj: TASR/AP/Tsunami Assault Regiment/Liut Brigade, Getty Images)

BEJRÚT – Boje na Blízkom východe medzi radikálnym hnutím Hizballáh a izraelskou armádou (IDF) naďalej eskalujú. Radikalisti pritom môžu čerpať z taktiky boja, ktorú zvolilo Rusko počas invázie na Ukrajinu. Mohlo by im to uľahčiť prekonanie izraelskej protivzdušnej obrany.

Radikálne hnutie Hizballáh, ktoré operuje v Libanone, sa dostáva do čoraz väčšieho tlaku so svojím južným susedom, Izraelom. Eskalácia medzi týmito dvomi aktérmi naberá na intenzite. Informuje o tom Business Insider. Izrael začal v posledných dňoch podnikať ničivé letecké útoky, ktorými sa dostal na koňa. Hizballáh sa ocitol v defenzíve, no pokiaľ dôjde k pozemnej vojne, situácia môže byť diametrálne iná. 

Možný scenár 

Hizballáh sa môže "inšpirovať" ruským útokom, ktorý použil Putin počas invázie na Ukrajinu. The Wall Street Journal uvádza, že radikalisti z Libanonu sú pripravení spustiť masové raketové útoky, ktoré by spoločne s veľkými rojmi bezpilotných lietadiel útočili na protivzdušnú izraelskú obranu. Cieľom by boli o.i. vojenské základne, prístavy a strategické lokality ako elektrárne a teplárne. Zásoby arzenálu by nemali byť problém. Hizballáh už takmer rok pravidelne útočí na ciele v Izraeli. Rakety má navyše ukryté v obydliach u civilistov. 

Ku eskalácii došlo po mohutnom bombardovaní zo strany Izraela. Svetové médiá uvádzali, že išlo o najväčší letecký útok od roku 2006. Podľa zdrojov z Libanonu zabili rakety a následné výbuchy najmenej 558 osôb. Zranených je viac ako tisíc. Konflikt zatiaľ zostáva pri raketových útokoch, no analytici dvíhajú varovný prst, že Hizballáh sa od svojej poslednej vojny stal oveľa mocnejším aktérom. Reagovali tak na Izrael, ktorý uvažuje o spustení pozemnej invázie do južných častí Libanonu.  

Pokiaľ k tomu dôjde, Izrael bude bojovať na území, ktoré hrá v prospech Hizballáhu. "Je to trochu ako povedať Spojeným štátom v roku 1980: 'Vráťme sa do Vietnamu'," povedal Daniel Byman, vedúci pracovník Centra pre strategické a medzinárodné štúdie (CSIS) vo Washingtone. To ešte v marci uvádzalo, že Hizballáh môže disponovať arzenálom rakiet od 120 do 200-tisíc kusov.

"Nebude to prechádzka ružovou záhradou. Odpor nepriateľa pocítime v každej operácii, pre ktorú sa rozhodneme," povedal Assaf Orion, bývalý brigádny generál izraelskej armády.

Hlavné dôvody esklácie konfliktu 

Konflikt medzi Izraelom a Hizballáhom sa blíži k pozemnej vojne pre tri hlavné dôvody. Útoky zo siedmeho októbra minulého roku výrazne zneistili Izrael a jeho obyvateľstvo. Vytvoril sa tlak na zmenu bezpečnostnej situácie, aby sa civilisti mohli vrátiť do svojich obydlí. Hizballáh a skupiny napojené na Irán v Libanone a Sýrii naďalej disponujú zbraňami, ktoré môžu kedykoľvek použiť proti Izraelu. Hizballáh navyše porušuje rezolúciu Bezpečnostnej rady OSN č. 1701 z roku 2006 (Okamžité zastavenie bojov a vytvorenie nárazníkovej zóny pod kontrolou OSN a libanonskej armády).

Násilie medzi aktérmi začalo stúpať po dvadsiatich rokoch. Od krvavej masakry dňa 7. októbra došlo podľa CSIS k viac ako 4-tisíc incidentom. Rakety Hizballáhu zasiahli (najmenej 17-krát) izraelské sily menej ako tri kilometre od Modrej línie, čo je jasné porušenie rezolúcie BR OSN. 

Slabé diplomatické úsilie USA je tretím dôvodom možnej eskalácie do pozemnej vojny. Stret by bol zničujúci pre obidve strany, pričom rozšírenie konfliktu na Blízkom východe môže vyvolať ďalšie útoky na americké sily. Tomu musia USA zabrániť. V opačnom prípade hrozí, že na stôl sa dostane konflikt globálnych rozmerov. 

Ako Rusko na Ukrajine 

Hizballáh je schopný zasiahnuť ciele hlboko v území Izraela. "Tieto druhy útokov by prišli ako súčasť dlhotrvajúcej raketovej paľby a potenciálneho roja dronov, ktoré by mohli premôcť izraelský systém Iron Dome a nechať tak Izrael bez vzdušnej obrany. Konflikt si vyžiada vysokú daň nielen pre Libanon, ale aj Izrael," povedal Mesrob Kassemdjian, učiteľ na Katedre politológie a medzinárodných štúdií na SOAS University of London.

 

Zdvihnutý varovný prst pre
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/Ukrainian Presidential Press Office via AP)

Rusko zaútočilo na ukrajinské mestá a infraštruktúru hromadnými raketovými a bezpilotnými útokmi, pričom v niektorých prípadoch prevalcovalo ukrajinskú protivzdušnú obranu. Analytici tvrdia, že Hizballáh by pravdepodobne mohol využiť cenné lekcie zo spolupráce s ruskou armádou v Sýrii.

"Moskva vyzbrojila v Sýrii v priebehu rokov najvyššieho zástupcu Iránu. Hizballáh sa za tento čas zjavne veľa naučil a nadobudol schopnosť viesť útočné manévre," uviedol Washingtonský inštitút pre politiku Blízkeho východu v augustovej správe. Podpora skupín ako Hizballáh je súčasťou stratégie Kremľa, ktorý podporuje protivníkov USA a znižuje tak sféru amerického vplyvu na Blízkom východe.  

Viac o téme: IzraelLibanonHizballáhIron DomeIzrael vo vojneIDF
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu