Nedeľa22. september 2024, meniny má Móric, zajtra Zdenka

Britský premiér Starmer dal sľub a vylúčil úsporné opatrenia

Keir Starmer
Keir Starmer (Zdroj: SITA/House of Commons/UK Parliament via AP)

LIVERPOOL - Britský premiér Keir Starmer v nedeľu sľúbil, že bude chrániť verejné služby a vylúčil úsporné opatrenia. Povedal to pred výročnou konferenciou Labouristickej strany, ktorá sa po 15 rokoch v opozícii v júli ujala vlády. Informuje agentúra AFP.

Po mesiacoch pochmúrnych názorov na vývoj britskej ekonomiky podpredsedníčka vlády Angela Raynerová mala v nedeľu v úvodnom prejave konferencie v Liverpoole optimistické slová. Za rečníckym pódiom bolo červené pozadie so sloganom "Zmena sa začína".

archívne video

Počas korunovácie britského panovníka Karola III. bude použitá koruna sv. Eduarda (Zdroj: Facebook/The Royal Family )

Vicepremiérka Raynerová má na starosti aj bývanie a komunity a v prejave sľúbila, že "opraví základy a vráti Britániu späť na cestu rastu". Minister zahraničných vecí David Lammy vo svojom prejave hovoril o návrate Británie na globálnu scénu a krokoch k "resetovaniu" vzťahu Londýna s Európou.

Má ambiciózne ciele

Pred konferenciou premiér Starmer pre noviny The Observer povedal, že jeho vláda urobila za 11 týždňov "oveľa viac, ako posledná vláda pravdepodobne za posledných 11 rokov". Má ambiciózne ciele v oblasti výstavby domov, chystá zriadenie verejne vlastneného investičného orgánu pre zelenú energie a nábor policajtov a učiteľov. Zopakoval, že "zabezpečí, aby naše verejné služby správne fungovali" a ochránil pracujúcich ľudí pred zvyšovaním daní.

Raynerová v prejave oznámila "historickú" revíziu pracovného práva, ktorá bude predložená parlamentu budúci mesiac, vrátane zvýšenia minimálnej mzdy. Stranícka konferencia prináša potrebné zvýšenie morálky labouristov po období, keď v tlači dominovali negatívne titulky pre Starmera. Cez víkend mala v Birminghame konferenciu aj protiimigračná strana Reform UK, ktorá mala v júlových voľbách rekordných 14 percent hlasov a jej silnejšiemu zastúpeniu v parlamente zabránil iba väčšinový volebný systém v Británii. Konzervatívci usporiadajú svoju konferenciu na budúci týždeň uprostred sporov o vedenie a smerovanie strany.

Viac o téme: OpatreniaSlužbyBritániaKeir Starmer
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu