Piatok20. september 2024, meniny má Ľuboslav, Ľuboslava, zajtra Matúš

Británia vyzýva na okamžité prímerie medzi Izraelom a hnutím Hizballáh

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/Peter Kneffel/dpa via AP)

PARÍŽ - Britský minister zahraničných vecí David Lammy vyzval vo štvrtok na okamžité prímerie medzi Izraelom a libanonským militantným hnutím Hizballáh po tohtotýždňovej eskalácii napätia, ktorá obe strany posunula na pokraj vojny. Informuje agentúra Reuters.

"Dnes večer vyzývam na okamžité prímerie medzi oboma stranami," povedal Lammy v Paríži po stretnutí s rezortnými kolegami z Francúzska, USA a Talianska. "Všetci majú úplne jasno v tom, že chceme politické riešenie prostredníctvom rokovania, aby sa Izraelčania mohli vrátiť do svojich domovov na severe Izraela, aby sa domov mohli vrátiť takisto aj Libanončania," dodal šéf britskej diplomacie. Situácia po tohtotýždňových výbuchoch komunikačných zariadení v Libanone vyvolala obavy z možnej pozemnej ofenzívy Izraela na juh susednej krajiny, keďže Izrael vyjadril zámer vytlačiť Hizballáh z pohraničných oblastí a zaistiť bezpečnosť svojich občanov na severe svojho územia.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron vo štvrtok v Paríži zároveň uviedol, že v Libanone existuje "diplomatická cesta". Vojna "nie je nevyhnutná," upozornil Macron. "Nič, žiadne regionálne dobrodružstvo, žiadny súkromný záujem, žiadna lojalita k akejkoľvek záležitosti nemá takú hodnotu, aby vyvolali konflikt v Libanone," uviedol francúzsky prezident vo videoposolstve pre Libanončanov, ktoré zverejnil na sociálnych sieťach.

Viac o téme: PrímerieBritániaIzraelHizballáh
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu