Nedeľa22. september 2024, meniny má Móric, zajtra Zdenka

V nemeckom Brandenbursku začali voľby, očakáva sa tesný súboj medzi AfD a SPD

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

POSTUPIM - V nemeckej spolkovej krajine Brandenbursko sa v nedeľu konajú voľby do krajinského parlamentu. Očakáva sa tesný súboj medzi krajne pravicovou Alternatívou pre Nemecko (AfD) a sociálnymi demokratmi (SPD), ktorí tu vládnu nepretržite od zjednotenia Nemecka v roku 1990.

V nedeľu môže svoj hlas v krajinských voľbách odovzdať približne 2,1 milióna občanov Brandenburska. Nedeľňajšie voľby sú ostro sledované, pretože môžu naznačiť ďalšie politické smerovanie krajiny.Sociálni demokrati ako najväčšia strana vo vláde kancelára Olafa Scholza dúfajú, že si udržia kontrolu nad svojou baštou v situácii, keď rastie podpora strán krajnej pravice a ľavice.

AfD zas ako prvá krajne pravicová strana od porážky nacizmu v druhej svetovej vojne nedávno uspela v parlamentných voľbách na východe Nemecka. Pred troma týždňami zvíťazila v spolkovej krajine Durínsko a v susednom Sasku zaznamenala len minimálnu stratu za stredopravicovými kresťanskými demokratmi (CDU). Ak by v Brandenbursku zvíťazila, zrejme by však nemala s kým vládnuť, keďže ostatné krajiny s ňou odmietajú spoluprácu.

Viac o téme: VoľbyNemeckoSPDAfD
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu