Nedeľa22. september 2024, meniny má Móric, zajtra Zdenka

V prezidentských voľbách na Srí Lanke vedie líder marxistov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

KOLOMBO - Člen marxistickej strany (JVP) Anura Kumara Dissanayake podľa prvých predbežných výsledkov vedie v prezidentských voľbách na Srí Lanke. Politikovi však stále chýba niekoľko percent na to, aby sa mohol stať novou hlavou štátu.

V trojkolových voľbách sa o pozíciu prezidenta celkovo uchádzalo 38 kandidátov. Hlavný súboj sa však prevažne rozhoduje medzi Dissanayakem, súčasným prezidentom Ranilom Vikramasinghom a lídrom opozície Sadžithom Premadasom.Dissanayake aktuálne vedie so 47 percentami hlasov, za ním nasleduje Premadasa s takmer 28 percentami a Vikramasinghe s 15 percentami. Politici pritom potrebujú získať aspoň 50 percent hlasov na to, aby zvíťazili.Počas hlasovania úrady nezaznamenali žiadne závažné incidenty, no preventívne vyhlásili zákaz vychádzania v celej krajine až do nedeľňajšieho poludnia, uviedla polícia.

Približne 75 percent oprávnených voličov z celkového počtu 17 miliónov odovzdalo v sobotu svoj hlas vo voľbách, uvádza volebný orgán. Kompletné výsledky sa však očakávajú až v nedeľu večer.Nasadených bolo viac ako 60.000 policajtov podporovaných bezpečnostnými silami, zatiaľ čo pri volebnom procese pomáhalo 250.000 úradníkov.

Viac o téme: Prezidentské voľbySrí LankaAnura Kumara Dissanayake
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu