Pondelok23. september 2024, meniny má Zdenka, zajtra Ľubor, Ľuboš

Na Srí Lanke rezignoval premiér! Prísahu zložil novozvolený ľavicový prezident

Srílanský premiér Dineš Gunavardena. Zobraziť galériu (2)
Srílanský premiér Dineš Gunavardena. (Zdroj: SITA/AP/Rajesh Kumar Singh)

KOLOMBO - Srílanský premiér Dineš Gunavardena podal demisiu. Oznámil to podľa agentúry dnes, deň po tom, čo ľavicový politik Anura Kumara Disanajaka zvíťazil v prezidentských voľbách v silne zadlženej krajine v Indickom oceáne. Disanajake dnes zložil prezidentskú prísahu.

Päťdesiatsedemročný Gunavardena prevzal premiérsku funkciu v júli 2022 po tom, čo z krajiny ušiel prezident Gotabaja Radžapaksa, ktorý rezignoval po rozsiahlych protestoch, ktoré reagovali na najhoršiu hospodársku krízu v krajine za desiatky rokov.

archívne video

Tlačová konferencia jednotlivých vládnych predstaviteľov po zasadnutí vlády (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Nový prezident

V nedeľňajších prezidentských voľbách Disanajake dostal 43,2 percenta hlasov. Druhý skončil líder najväčšej opozičnej parlamentnej strany Sadžith Premadasa so ziskom 32,7 percenta hlasov. Tretiu priečku obsadil s veľkým odstupom doterajší prezident Ranila Vikremesinghe, za ktorého sa vyslovilo 17,2 percenta voličov.

Nový srílanský prezident Anura Kumara Dissanajaka.
Zobraziť galériu (2)
Nový srílanský prezident Anura Kumara Dissanajaka.  (Zdroj: SITA/AP/Eranga Jayawardena)

Dissanajaka (55), líder kedysi marginálnej marxistickej strany, porazil v sobotňajších prezidentských voľbách 38 ďalších kandidátov. Jeho volebný úspech pramení aj v hneve verejnosti z bezprecedentnej hospodárskej krízy v krajine v roku 2022. Práve po tejto ekonomickej kríze Dissanajaka zaznamenal prudký nárast podpory, pretože sľúbil zmeniť "skazenú" politickú kultúru ostrova.

Posledné priame prezidentské voľby sa konali na Srí Lanke v roku 2019, v ktorých vyhral Gótábaja Rádžapaksa. Hlboká ekonomická kríza s nedostatok potravín, pohonných hmôt a liekov vyvolali pred dvoma rokmi celonárodné protesty. Rádžapaksa utiekol do cudziny a 14. júla 2022 podal demisiu. Jeho nástupcu podľa článku 40 ústavy v nepriamych voľbách zvolil parlament. Stal sa ním Ranil Vikramasinghe, ktorého len dva mesiace predtým Rádžapaksa vymenoval za premiéra. Volebné právo na Srí Lanke má približne 17 miliónov ľudí a využilo ho približne 75 percent z nich.

Viac o téme: VládaSrí LankaPrezident
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu