Sobota21. september 2024, meniny má Matúš, zajtra Móric

V krajských voľbách v Českej republike vedie po sčítaní vyše 96 percent hlasov hnutie ANO

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Vahid Salemi)

PRAHA - Hnutia ANO, ktoré je v českej Poslaneckej snemovni v opozícii, vedie po sčítaní vyše 96 percent hlasov v krajských voľbách v Českej republike. TASR o tom informuje podľa čiastočných výsledkov volieb, ktoré zverejnil Český štatistický úrad.

Krajské voľby sa konali v piatok a v sobotu v 13 českých krajoch s výnimkou Prahy. Hnutie ANO pritom podľa čiastočných výsledkov získalo zatiaľ takmer 800.000 hlasov. Druhá je Občianska demokratická strana (ODS), ktorej predsedom je český premiér Petr Fiala. ODS pritom získala zatiaľ vyše 126.000 hlasov. ANO vedie v desiatich českých krajoch. Situácia je iná len v Juhočeskom kraji, kde je na prvom mieste ODS, v Juhomoravskom kraji, kde vedie koalícia SPOLU a v Libereckom kraji, kde vedie s tesným náskokom regionálna strana Starostové pro Liberecký kraj. Volebná účasť zatiaľ dosahuje 32,8 percenta a je tak nižšia ako v prechádzajúcich voľbách pred štyrmi rokmi, keď k urnám prišlo asi 38 percent voličov.

Hnutie ANO bývalého české premiéra Andreja Babiša zaznamenalo volebný úspech aj v predchádzajúcich voľbách, keď zvíťazilo v desiatich z 13 krajov. Hnutiu sa však napriek tomu neušlo veľa hajtmanských kresiel, keďže ostatné strany sa dohodli na koalíciách a chopili sa vedenia krajov, konštatuje český spravodajský portál Novinky.cz V senátnych voľbách je sčítaných už vyše 92 percent hlasov, pričom viacerí kandidáti majú podľa Noviniek šancu postúpiť už z prvého kola volieb. Voľby do krajských zastupiteľstiev a tretiny Senátu sa konali v Česku v piatok a v sobotu. V krajských voľbách sa hlasovalo všade okrem Prahy a o priazeň voličov sa v nich uchádzalo približne 8000 kandidátov. Senátne voľby sa konali v 27 z celkových 81 obvodov naprieč republikou a kandidovalo v nich 169 ľudí.

Viac o téme: VoľbyČeskoSčítavanie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu