Sobota21. september 2024, meniny má Matúš, zajtra Móric

Britský premiér Starmer je terčom kritiky! Údajne prijíma dary

Keir Starmer
Keir Starmer (Zdroj: TASR/AP Photo/Jon Super)

Londýn 21. septembra (TASR) - Britský premiér Keir Starmer, ktorý bol v posledných dňoch terčom kritiky za to, že od roku 2019 dostal dary v celkovej výške viac ako 120.000 eur, v piatok oznámil, že už nebude prijímať dary v podobe oblečenia.

Podľa zistení televízie Sky News zverejnených v stredu, citovaných agentúrou AFP, dostal Starmer od decembra 2019 dary v hodnote viac ako 107.145 libier (127.278 eur), čo je oveľa viac ako ostatní členovia parlamentu. Medzi nimi boli pozvánky na futbalové zápasy v hodnote viac ako 40.000 libier, lístky na koncerty vrátane toho v podaní popovej speváčky Taylor Swift, ale aj bezplatné ubytovanie či oblečenie.

archívne video

Budúca britská premiérka Liz Trussová na videu ku kampani (Zdroj: Facebook/Liz Truss)

Väčšinu z týchto darov, ktoré sú legálne a sú deklarované v parlamentnom registri, dostal Starmer v čase, keď bol lídrom opozície. Podobné dary však dostával aj po svojom príchode na Downing Street, kam sa presťahoval po víťazstve labouristov v parlamentných voľbách začiatkom júla.

Jeho hlavným darcom je Waheed Alli, multimilionár a člen Snemovne lordov, ktorý Starmerovi daroval "obleky do práce" v hodnote 16.200 libier a niekoľko párov okuliarov. Starmerova manželka Victoria dostala zasa značkové oblečenie v hodnote viac ako 5000 libier. Tento dar od Waheeda Alliho pritom Starmer nenahlásil do parlamentného registra.

Úrad premiéra na londýnskej Downing Street v piatok večer po niekoľkých dňoch kontroverzií vydal vyhlásenie, v ktorom deklaroval, že dary na zaobstaranie si oblečenia nebudú prijímať ani vicepremiérka Angela Raynerová a ministerka financií Rachel Reevesová, ktoré sa tomu doteraz nevyhýbali.

Kritizovala ho Badenochová

Veľmi ostro Starmera kritizovala konzervatívna poslankyňa Kemi Badenochová, kandidátka na post líderky toryovcov. Pripomenula mu, že kým Starmer bol v opozícii, často kritizoval svojich predchodcov za to, že nemajú kontakt s ľuďmi, a teraz koná podobne.

Spory okolo darov pre politikov v Británii prichádzajú v čase, keď vláda občanov vyzvala, aby si s vidinou lepšej budúcnosti teraz "pritiahli opasky". Starmerov kabinet oznámil aj zrušenie príspevku na energie pre desať miliónov dôchodcov, čo je veľmi kontroverzné opatrenie.

Viac o téme: PremiérBritániaKeir Starmer
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu