Piatok20. september 2024, meniny má Ľuboslav, Ľuboslava, zajtra Matúš

V troch štátoch USA sa začalo predčasné hlasovanie v prezidentských voľbách

Voliči počas predčasného hlasovania v prezidentských voľbách. Zobraziť galériu (4)
Voliči počas predčasného hlasovania v prezidentských voľbách. (Zdroj: TASR/AP/Nathan Ellgren)

WASHINGTON - V trojici amerických štátov – Virgínia, Minnesota a Južná Dakota – sa v piatok začalo predčasné hlasovanie v prezidentských voľbách vypísaných na 5. novembra, informovala agentúra AFP.

Väčšina štátov americkej Únie umožňuje predčasné hlasovanie alebo hlasovanie poštou, aby ľudia neprišli o možnosť voliť, ak im v tom povinnosti v deň volieb bránili. Od 16. septembra môžu voliť poštou voliči v Pensylvánii, od piatka vo Virgínii, Minnesote a Južnej Dakote a od 17. októbra v Severnej Karolíne. Všetky hlasovacie lístky, aj tie odovzdané predčasne alebo zaslané poštou, však budú spočítané až 5. novembra večer.

archívne video

Peter Pellegrini po vyhlásení víťazov 1. kola prezidentských volieb (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Predčasné a poštové hlasovanie v posledných rokoch získalo na popularite – v roku 2020, počas posledných prezidentských volieb, si tento spôsob hlasovania zvolilo 70 percent amerických voličov. Svoju rolu v tom zohral aj zdravotný kontext spojený s pandémiou choroby COVID-19.

Ide pritom o prax, ktorú republikánsky nominant Donald Trump opakovane spochybňoval, keď tvrdil, že hlasovanie poštou v roku 2020 bolo zmanipulované v prospech jeho protikandidáta Joea Bidena. Trump tak konal napriek snahám svojho volebného štábu o spropagovanie korešpondenčného hlasovania medzi republikánskymi voličmi.

V troch štátoch USA
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/AP/Adam Bettcher)

V súvislosti s výrokmi o zmanipulovaní volieb Trump čelí obvineniu z trestného činu pokusu o zvrátenie výsledku volieb z roku 2020, po ktorom jeho priaznivci 6. januára 2021 zaútočili na Kapitol – symbol americkej demokracie. Výsledok nadchádzajúcich prezidentských volieb je aj naďalej veľmi neistý a ťažko predvídateľný vzhľadom na zložitý systém volieb v USA.

Prieskumy naznačujú víťazstvo Harrisovej

Nedávne prieskumy verejnej mienky však naznačujú skôr víťazstvo demokratickej kandidátky Kamaly Harrisovej. Tá sa podľa najnovších prieskumov verejnej mienky dostala na prvé miesto so ziskom 48,39 percenta hlasov v porovnaní so 45,53 percenta pre Trumpa. Zdá sa však, že tento jej náskok sa zmenšuje.

V troch štátoch USA
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/AP/Adam Bettcher)

Viceprezidentka odcestuje v piatok do Atlanty v Georgii – jedného zo siedmich štátov, ktoré zrejme rozhodnú voľby –, aby tam hovorila o jednej z kľúčových otázok predvolebnej kampane – reprodukčných právach.

Harrisová chce v Georgii poukazovať na nebezpečné dôsledky zákazov interrupcií, ktoré povolil Najvyšší súd USA v roku 2022 po tom, ako doň Trump nominoval dvoch konzervatívnych sudcov. Odvtedy úplný alebo čiastočný zákaz potratov zaviedlo najmenej 20 amerických štátov vrátane Georgie.

Viac o téme: VoľbyHlasovanieUSA
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu