Streda18. september 2024, meniny má Eugénia, zajtra Konštantín

Uskutočnila sa prvá debata v USA: Vedie Harrisová pred Trumpom o päť percentuálnych bodov

Náušnice Kamaly Harrisovej vyvolali u Trumpových prívržencov podozrenie.
Náušnice Kamaly Harrisovej vyvolali u Trumpových prívržencov podozrenie. (Zdroj: SITA/AP Photo/Jacquelyn Martin)

WASHINGTON - Po prvej predvolebnej debate prezidentských kandidátov v USA vedie kandidátka Demokratickej strany Kamala Harrisová o päť percentuálnych bodov. Vyplýva to z celonárodného prieskumu agentúry Ipsos. Informáciu prevzala z agentúry Reuters, ktorá si prieskum nechala vypracovať.

Z opýtaných registrovaných voličov 47 percent po utorkovej debate uviedlo, že by volili Harrisovú. Republikánskeho kandidáta Donalda Trumpa by volilo 42 percent opýtaných. Ide iba o mierny nárast v podpore Harrisovej, ktorá v prieskume Ipsosu z konca augusta viedla o štyri percentuálne body. Harrisová je však podľa prieskumu jasnou víťazkou debaty, čo potvrdilo až 53 percent respondentov, pričom iba 24 percent z nich za víťaza označilo exprezidenta Trumpa. Ide už o druhý prieskum, v ktorom respondenti uviedli, že víťazom debaty je súčasná viceprezidentka.

archívnde video

Bývalý americký prezident Donald Trump si bol zahrať svoj obľúbený golf (Zdroj: Profimedia)

Harrisová počas debaty viackrát postavila Trumpa do defenzívy, pričom spochybnila jeho spôsobilosť vykonávať prezidentskú funkciu a poukázala na jeho trestné stíhania. Na prieskume participovalo 1690 Američanov v celej krajine. Debatu, ktorú zorganizovala televízna stanica ABC News, sledovalo 67,1 milióna divákov.

Celonárodné prieskumy sú dôležité, keďže zobrazujú aktuálne nálady amerických voličov. O výsledkoch volieb však v USA rozhoduje zbor voliteľov na základe výsledkov v jednotlivých štátoch. Pre oboch kandidátov je preto kľúčové zvíťaziť v najviac vyrovnaných štátoch, akými sú Wisconsin, Pensylvánia alebo Michigan. Voľby nového šéfa Bieleho domu, v ktorých sa očakáva tesný súboj, sa budú konať 5. novembra.

Viac o téme: DebataUSADonald TrumpKamala Harrisová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu