Piatok11. október 2024, meniny má Valentína, zajtra Maximilián, Maxim, Max

Prípad šokoval celý štát! Lekár čelí obvineniu z vraždy, vykonal potrat v deviatom mesiaci

Žena v 36. týždni tehotenstva podstúpila v Južnej Kórey interrupciu
Žena v 36. týždni tehotenstva podstúpila v Južnej Kórey interrupciu (Zdroj: Korea Times)

SOUL - Južnou Kóreou otriasol mimoriadne citlivý prípad. Žena v pokročilom štádiu tehotenstva, v deviatom mesiaci, podstúpila interrupciu a o svojom rozhodnutí sa rozhodla zverejniť na internete video. Polícia sa na základe tohto videozáznamu rozhodla zakročiť a prípad prešetrujú.

Podľa kórejských zákonov je ale potrat momentálne aj vo vysokom štádiu tehotenstva dovolený a nie je nijakým spôsobom limitovaný. Polícia sa teraz snaží zistiť, či tehotenstvo bolo prerušené ešte v maternici ženy, alebo lekár pôrod umelo vyvolal. V tom prípade by mohol byť lekár obvinený z vraždy.

Vláda poskytne mestám a obciam 50 miliónov eur, tvrdí Robert Fico (Zdroj: TASR/Ján Krošlák)

K podobnému prípadu došlo v krajine už v roku 2019, keď lekár narodené dieťa usmrtil po pôrode vo vedre. Za tento ohavný čin bol odsúdený na tri a pol roka väzenia. „Najväčším rozhodujúcim faktorom v spore je, akým spôsobom bol potrat vykonaný a dokončený. V prípade z roku 2019 bolo rozhodujúce, že personál nemocnice počul dieťa po pôrode zaplakať,“ uviedol právnik Ha Hee-bong pre kórejský denník The Korea Times.

Polícia pracuje aj s verziou, že lekár pred lekárskym výkonom podal žene lieky na usmrtenie plodu. Tento krok by ho údajne mohol zbaviť obvinenia z vraždy. Podľa právnika by sa ale prípadné obvinenie netýkalo matky dieťaťa, ale iba slúžiaceho lekára. Tomuto tvrdeniu nahráva aj fakt, že matka bola počas lekárskeho výkonu pod anestéziou.

K prípadu sa vyjadrila aj kórejská lekárska komora, ktorá uviedla, že aj v prípade, že by lekár bol zbavený obvinený, prípadom sa budú zaoberať aj naďalej. „Plod starý 36 týždňov už dokáže prežiť nezávisle od matky. Interrupcia sa v tomto prípade rovná vražde,“ upresnili zástupcovia lekárskej komory. Úrady zvažujú aj exemplárne potrestanie lekára za neetické chovanie. „Mal by sa snažiť životy zachraňovať a nie ukončiť,“ dodali vo vyhlásení.

Potraty sa v krajine aktuálne nachádzajú v takzvanej šedej zóne. Zatiaľ čo krajina zrušila zákon, ktorý potraty zakazoval, ešte nestihla schváliť nový zákon, ktorý by túto problematiku upravoval.

Viac o téme: PotratInterrupciaJužná KóreaŠedá zóna
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu