Piatok20. september 2024, meniny má Ľuboslav, Ľuboslava, zajtra Matúš

Súčiastky do pagerov, ktoré vybuchli v Libanone, nie sú z Taiwanu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP Photo/Hassan Ammar)

TCHAJ-PEJ - Súčiastky do pagerov, ktoré v utorok vybuchli v Libanone pri útokoch na príslušníkov militantného hnutia Hizballáh, neboli vyrobené na Taiwane. Uviedol to v piatok taiwanský minister hospodárstva Kuo Č'-chuej, informuje agentúra Reuters.

"Ide (predovšetkým) o súčiastky ako integrované obvody (čipy) a batérie," uviedol minister s tým, že môže s istotou povedať, že neboli vyrobené na Taiwane. Podľa analýzy agentúry Reuters snímky výbuchmi zničených pagerov vykazujú vysokú mieru podobnosti so zariadeniami taiwanskej spoločnosti Gold Apollo. Firma v stredu uviedla, že pagere nevyrobila, ale že licenciu na používanie jej značky má spoločnosť BAC sídliaca v Budapešti, ku ktorej boli vysledované vybuchnuté pagere. Nie je známe, ako ani kedy boli upravené, aby mohli byť odpálené na diaľku. To isté platí aj o komunikačných zariadeniach Hizballáhu, ktoré vybuchli v Libanone pri druhej vlne útoku v stredu. Oba incidenty si vyžiadali životy 37 ľudí a približne 3000 zranených.

Z útokov je obviňovaný Izrael, ktorý sa k tomu nevyjadril. Hizballáh však prisľúbil, že podnikne odvetný úder proti Izraelu. Medzi Izraelom a Hizballáhom prichádza od vypuknutia vojny v Pásme Gazy takmer každý deň k cezhraničným prestrelkám. Taiwanské úrady v prešetrujú možné spojenie medzi svojím technologickým priemyslom a zariadeniami použitými pri útokoch v Libanone. Vo štvrtok prokuratúra vypočula prezidenta a majiteľa firmy Gold Apollo. Vypočutá bola aj žena, ktorá podľa agentúry Reuters zrejme sprostredkovávala dohodu medzi firmami Gold Apollo a BAC. Hovorca prokuratúry neskôr uviedol, že boli vypočutí dvaja svedkovia a v rámci vyšetrovania bol udelený súhlas na prehliadku priestorov ich firiem. "Snažíme sa čo najskôr zistiť, či existuje možné zapojenie týchto firiem (do výbuchov), aby sme zaistili bezpečnosť tejto krajiny a jej obyvateľov," uviedol hovorca prokuratúry.

Viac o téme: LibanonTaiwanPager
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu