Piatok20. september 2024, meniny má Ľuboslav, Ľuboslava, zajtra Matúš

Ženu, ktorej firmu spájali s pagermi z Libanonu, vraj chránia tajné služby

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Hassan Ammar)

RÍM - Žena, ktorej spoločnosť spájali s tisíckami pagerov, ktoré tento týždeň vybuchli v Libanone a Sýrii, je pod ochranou maďarských tajných služieb. Povedala to jej matka v piatok pre agentúru AP.

Cristiana Bársonyová-Arcidiaconová, výkonná riaditeľka spoločnosti BAC Consulting, sa na verejnosti neobjavila od koordinovaného utorkového útoku na Hizballáh, ktorý sa pripisuje Izraelu. Taiwanská firma Gold Apollo v stredu vyhlásila, že model pagerov použitý pri utorkovom útoku vyrobila spoločnosť BAC Consulting so sídlom v Budapešti a že ona maďarskej spoločnosti iba poskytla licenciu na svoju značku.

archívne video

Hizballáh v Libanone sleduje rovnakú extrémistickú a nebezpečnú ideológiu ako Hamas a strieľa na sväté miesta v Izraeli, uviedol Daniel Hagari (Zdroj: Twitter/Israel Defense Forces)

Matka Cristiany Bársonyovej-Arcidiaconovej agentúre AP povedala, že jej dcére sa vyhrážali a "momentálne sa nachádza na bezpečnom mieste pod ochranou maďarských tajných služieb". Tie jej dcére "odporúčali, aby nehovorila s médiami", povedala Beatrix Bársonyová-Arcidiaconová v telefonáte zo Sicílie. Maďarské bezpečnostné orgány sa k záležitosti nevyjadrili, a tak tvrdenie nebolo možné overiť.

Hovorca maďarskej vlády v stredu uviedol, že pagery dodané Hizballáhu nikdy neboli v Maďarsku a spoločnosť BAC Consulting bola len sprostredkovateľom. Podľa Beatrix Bársonyovej-Arcidiaconovej jej dcéra "do toho nie je nijako zapletená, bola len sprostredkovateľom. Tieto artikle neprešli cez Budapešť... Neboli vyrobené v Maďarsku," dodala.

BAC Consulting má v Budapešti len sídlo a nemá žiadne kancelárie, píše AP s odvolaním sa na ženu, s ktorou agentúra hovorila na adrese sídla firmy. Webová stránka spoločnosti, na ktorej sa pôvodne písalo o tom, že sa firma zameriava na "environmentálne, rozvojové a medzinárodné záležitosti", je od stredy nedostupná.

Viac o téme: FirmyTajné službyOchrana MaďarskoLibanonPagery
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu