Sobota28. september 2024, meniny má Václav, zajtra Michal, Michael, Michaela

Budova v Turecku sa zrútila! Staviteľa odsúdili na dlhých 865 rokov, zomrelo 96 ľudí

(Zdroj: Getty Images)

ISTANBUL - Na 865 rokov odňatia slobody odsúdili v piatok v Turecku muža zodpovedného za stavbu budovy v meste Adana, pri ktorej páde zahynulo vlani počas silného zemetrasenia 96 ľudí. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na turecké štátne médiá.

Štrnásťposchodový obytný blok v juhotureckom meste Adana bol zničený vo februári 2023 pri silnom zemetrasení s magnitúdou 7,8, ktoré pripravilo o život vyše 53.500 ľudí v Turecku a ďalších takmer 6000 v susednej Sýrii. Prežil len jeden z obyvateľov tejto budovy. Zrútenie budovy postavenej v roku 1975 okamžite vyvolalo pochybnosti, keďže Adanu otrasy až tak nepoškodili, hoci ich epicentrum bolo vzdialené menej než 200 kilometrov od tohto mesta.

archívne video

Fico o pomoci vlády po zemetrasení na východe Slovenska (Zdroj: TASR/Roman Hanc)

Obžalovaného staviteľa Hasana Alpargüna v piatok uznali za vinného z potenciálne úmyselného "spôsobenia smrti a zranenia viac ako jednej osoby", informovala turecká štátna agentúra Anadolu. Alpargün údajne ešte v deň zemetrasenia ušiel na severný Cyprus, no približne po týždni sa sám prihlásil na polícii.

Vážne nedostatky v konštrukcii

Počas súdneho procesu s ním poukazovali odborníci na vážne nedostatky v konštrukcii nosných stĺpov zmienenej budovy, ako aj na zlú kvalitu použitého betónu. Alpargün sa obraňoval tvrdením, že stavbu schválili príslušné úrady. AFP pripomína, že po zmienenom zemetrasení sa z Turecka snažili utiecť viaceré osoby nejakým spôsobom zapojené do stavby budov, ktoré sa vtedy zrútili. Vyše 260 z nich však úrady zadržali, pričom s viacerými z nich sa tento rok začali súdne procesy.

Viac o téme: BudovaBasaSúd Zemetrasenie TureckoVázenie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu