Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

MIMORIADNY ONLINE Ruská protiofenzíva v Kurskej oblasti sa zastavila: Rusko evakuuje mesto Toropec

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Facebook/Генеральний штаб ЗСУ/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

KYJEV/MOSKVA - Ruské úrady oznámili čiastočnú evakuáciu mesta Toropec v Tverskej oblasti. Médiá informujú o silných explóziách a o útoku ukrajinských dronov, ktoré podľa nepotvrdených správ zasiahli muničný sklad. Regionálni činitelia informujú len o útoku ukrajinských bezpilotných lietadiel a o požiari. Toropec leží niekoľko sto kilometrov severozápadne od Moskvy neďaleko hraníc s Bieloruskom. Situáciu sledujeme ONLINE.

Naživo z Ukrajiny

archívne video

Výcvik ukrajinských vojakov: Silu a vytrvalosť rozvíjajú v rámci mnohonárodnej operácie INTERFLEX vo Veľkej Británii (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:00 Ukrajinské bezpilotné lietadlá zasiahli jeden z najväčších arzenálov v Rusku, uviedol zdroj z Bezpečnostnej služby (SBU) pre Kyjev Independent. V arzenáli boli údajne uložené balistické rakety, protilietadlové strely, delostrelecká munícia a navádzané bomby KAB.

20:25 Ukrajinské francúzske lietadlá Mirage budú schopné zasiahnuť pozemné ciele, informujú médiá. Francúzsky prezident Emmanuel Macron 6. júna oznámil, že na Ukrajinu bude prevezené bližšie nešpecifikované číslo, časový harmonogram však neposkytol.

20:10 Ruský prezident Vladimir Putin dnes schválil návrh dohody o strategickom partnerstve s Iránom, dohodu považuje za vhodné podpísať na najvyššej úrovni. Súčasne svojím výnosom o ďalšie dva roky predĺžil zákaz dovozu potravín zo Západu, ktorý zaviedol v roku 2014 v reakcii na západné sankcie uvalené na Rusko po anexii ukrajinského polostrova Krym a vyvolaní povstania proruských separatistov v Donbase na východe Ukrajiny.

19:56 Tohtoročné Dni zelá, ktoré sa mali konať prvý októbrový víkend (4. - 6. 10.) sú zrušené. Rozhodol o tom Krízový štáb mesta Stupava pre rozsiahle škody spôsobené povodňami. Samospráva to oznámila na webe. "V lokalitách, kde bolo podujatie plánované, je aktuálne premočená pôda. Výrazne bola zaplavená lokalita v okolí kultúrneho domu, kde je tradične sústredená hlavná zóna podujatia," upozornilo mesto.

 

DNI ZELÁ 2024 ZRUŠENÉ🥬❌ Tohtoročné podujatie DNI ZELÁ 2024, ktoré sa malo konať v dňoch od 4. do 6. októbra, je zrušené....

Posted by Stupava oficiálna stránka mesta on Wednesday, September 18, 2024

19:40 EÚ musí podľa kandidáta na post eurokomisára pre obranu Andriusa Kubiliusa urýchlene posilniť svoju obranu, pretože Rusko môže byť za šesť až osem rokov pripravené na vojenskú konfrontáciu s EÚ a NATO. V stredu to uviedol v rozhovore pre agentúru Reuters. "Ministri obrany a generáli NATO sa zhodujú, že Vladimir Putin by mohol byť pripravený na konfrontáciu s NATO a EÚ v priebehu šiestich až ôsmich rokov," tvrdí Kubilius, ktorý je ostrým kritikom Ruska a podporovateľom Ukrajiny. "Pokiaľ berieme tieto hodnotenia vážne, potom nastal čas na riadnu prípravu a tento čas je krátky. Znamená to, že musíme prijímať rýchle a ambiciózne rozhodnutia," uviedol.

19:25 Medzinárodný menový fond (MMF) oznámil, že odložil plánované ekonomické konzultácie s Ruskom. Tie sa mali uskutočniť tento týždeň. Informovala o tom agentúra Reuters.

19:00 Británia si predvolala ruského veľvyslanca Andreja Kelina, aby tak protestovala voči "zlomyseľnej a zámernej verejnej agresívnej kampani Moskvy proti Spojenému kráľovstvu". Oznámilo to britské ministerstvo zahraničných vecí, informuje agentúr AFP a Reuters. Londýn takýmto krokom reagoval na minulotýždňové rozhodnutie Moskvy odobrať akreditáciu šiestim britským diplomatom pre podozrenie zo špionáže.

18:35 Vlády SR a Ukrajiny budú na svojom októbrovom zasadnutí rokovať o plánovaných projektoch. "Máme záujem, aby sme si urobili spoločne inventúru všetkého toho, čo sme sa dohodli v našom spoločnom dokumente, takzvanej cestovnej mape," priblížil šéf slovenskej diplomacie Juraj Blanár (Smer-SD) po stretnutí s premiérom Robertom Ficom (Smer-SD) a ukrajinským ministrom zahraničných vecí Andriim Sybihom. Verí, že sa projekty podarí posunúť ďalej.

17:30 Ukrajinský parlament upravil v stredu tohtoročný rozpočet, pričom zvýšil výdavky na obranu v prepočte o ďalších takmer 11 miliárd eur. Celkové rozpočtové výdavky tak boli zvýšené na rekordných viac než 80 miliárd eur. Informuje správa agentúry Reuters.

16:30 Cieľom ruskej opozície je nahradiť Putina, ale nie imperialistickú štruktúru, ktorá je základom ruskej politiky, píše Adam Sybera z KI Insights v tomto článku.

15:23 Ruská protiofenzíva proti ukrajinským jednotkám v Kurskej oblasti na západe Ruska bola zastavená, povedal dnes agentúre AFP hovorca regionálneho veliteľstva ukrajinských síl. Ukrajinské sily podnikli prekvapujúci útok do Kurskej oblasti na začiatku augusta, ruské sily proti nim zhruba pred týždňom začali protiofenzívu, ktorá však doteraz podľa médií priniesla len čiastkové výsledky. Útok ukrajinských síl v Kurskej oblasti, predstavujúci prvý vpád cudzích vojsk na ruské územie od druhej svetovej vojny, sa stal poliakom do tváre ruského vodcu Vladimira Putina, poznamenala AFP.

15:22 Severoatlantická aliancia musí začať rozhodným a koordinovaným spôsobom reagovať na incidenty s ruským raketami alebo dronmi vypálenými na Ukrajinu, ktoré vstúpia do vzdušného priestoru NATO. V stredu na to vyzval rumunský minister obrany Angel Tilvar, informuje agentúra Reuters.

15:00 Výstrely na moskovskú pobočku najväčšieho ruského online predajcu zabili 1 a 2 zranili.

14:00 Hotel Ukrajina v centre Kyjeva bol kúpený za viac ako 2,5 miliardy UAH v privatizačnej aukcii.Aukcie sa zúčastnili tri spoločnosti. Vyvolávacia cena pozemku bola približne 1,05 miliardy hrivien.

13:28 MMF údajne odložil kontroverznú návštevu Ruska.

12:05 Parlament odhlasoval zvýšenie štátneho rozpočtu o 12 miliárd dolárov na výdavky na obranu.

11:35 Ruské útoky za posledný deň zabili 4 ľudí a 22 ďalších zranili.

10:48 Ruské úrady oznámili čiastočnú evakuáciu mesta Toropec v Tverskej oblasti. Médiá informujú o silných explóziách a o útoku ukrajinských dronov, ktoré podľa nepotvrdených správ zasiahli muničný sklad. Regionálni činitelia informujú len o útoku ukrajinských bezpilotných lietadiel a o požiari. Toropec leží niekoľko sto kilometrov severozápadne od Moskvy neďaleko hraníc s Bieloruskom.

9:08 Civilistov evakuovali po útoku dronov v ruskej Tverskej oblasti, tvrdí ruský guvernér.

8:40 Ruské drony v noci útočili na energetické zariadenia v Sumskej oblasti na severovýchode Ukrajiny, oznámili v stredu miestne úrady. Miestne úrady uviedli, že ukrajinská vzdušná obrana zostrelila pri nočnom útoku Ruska 16 dronov. Podľa predbežných informácií nezaznamenali nijaké obete alebo ranených. opakované útoky na energetické objekty v Sumskej oblasti však zaťažujú rozvodný systém.

8:09 Toto sú orientačné odhady bojových strát Ruska k 18. septembru, podľa Ozbrojených síl Ukrajiny.

7:17 USA veria, že Zelenského mierová stratégia „môže fungovať“, hovorí predstaviteľ.

6:38 Ruský útok v Záporožskej oblasti zabil najmenej 2 ľudí a 5 zranil.

6:25 Ukrajina v noci na stredu zaútočila dronmi na mesto Toropec v Tverskej oblasti v stredozápadnej časti Ruska. Zrejme v dôsledku zásahu dronu raketou protivzdušnej obrany v jednej z lokalít mesta vypukol požiar. Úrady nariadili čiastočnú evakuáciu civilistov, informovala agentúra AFP.

6:06 Spojené štáty v posledných mesiacoch znížili rozsah vojenskej pomoci Ukrajine, keďže sa zmenšili zásoby zbraní a vybavenia, ktoré je Pentagón ochotný poslať Kyjevu z vlastných zdrojov.

6:01 Iránsky prezident Masúd Pezeškiján v utorok na stretnutí v Teheráne povedal tajomníkovi ruskej Rady bezpečnosti Sergejovi Šojguovi, že vzťahy medzi Moskvou a Teheránom sa budú rozvíjať "nepretržite a dlhodobo".Prehĺbenie a posilnenie vzťahov a spolupráce medzi Teheránom a Moskvou podľa Pezeškijána zníži vplyv sankcií Západu.

Ukrajinská armáda odrážala ďalší dronový útok na Kyjev

Protivzdušná obrana zasahovala proti dronom typu Šáhid iránskej výroby nielen v Kyjevskej oblasti, ale aj Poltavskej a Kirovohradskej oblasti. Šáhidy leteli na Ukrajinu z južného aj severovýchodného smeru.Letectvo ukrajinských ozbrojených síl a ukrajinské monitorovacie kanály informovali o jednotlivých dronoch a ich skupinách aj nad Sumskou, Mykolajivskou a Dnepropetrovskou oblasťou na východe Ukrajiny, ako aj o pohybe niektorých z dronov smerom do západoukrajinských oblastí, doplnila britská stanica BBC.

Okrem toho ruské jednotky v utorok večer spustili intenzívnu delostreleckú paľbu na obec Komyšuvacha v Záporožskej oblasti na juhovýchode Ukrajiny. O život pritom prišli dvaja ľudia a ďalších päť ich bolo zranených. S odvolaním sa na oblastného gubernátora Ivana Fedorova to uviedla agentúra Reuters.

Viac o téme: RuskoVladimir PutinUkrajinaVolodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu