Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Ukrajina ponúkla kvôli povodniam v Česku personálnu aj materiálnu pomoc

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP/Petr David Josek)

PRAHA - Ukrajina ponúkla Česku personálnu i materiálnu pomoc svojich záchranných zložiek pri odstraňovaní následkov ničivých povodní. ČTK to dnes oznámil minister zahraničia Ján Lipavský (Piráti). Ponuku bude tlmočiť na pondelkovom mimoriadnom rokovaní vlády.

"Pán minister (zahraničia Andrij) Sybiha ma informoval o tom, že s pomocou Česka súhlasil prezident (Volodymyr) Zelenskyj," uviedol Lipavský. Sybiha sa stal šéfom ukrajinskej diplomacie na začiatku septembra, nahradil Dmytra Kulebu.

Česko Ukrajinu podporuje vojensky, humanitárne aj finančne od ruskej invázie vo februári 2022. Bolo jednou z prvých krajín, ktoré vtedy Ukrajine poskytli konkrétnu vojenskú pomoc. Je tiež na čele iniciatívy na nákupy delostreleckej munície v krajinách mimo Európskej únie. Česká republika tiež prijala po invázii státisíce ukrajinských utečencov. V Česku ďalej pokračuje vlna záplav. Najviac vody spadlo do rána v Jeseníkoch, Beskydoch a v Krkonošiach. Dramatická je situácia najmä v Moravskosliezskom kraji a na severe kraja Olomouckého. Povodňový stupeň bol dnes okolo 14.00 h v Česku zhruba na 270 miestach.

Viac o téme: ČeskoUkrajinaPovodne
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu