Piatok20. september 2024, meniny má Ľuboslav, Ľuboslava, zajtra Matúš

Macron telefonoval libanonským lídrom, vyzval ich na zdržanlivosť

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/Manon Cruz, Pool via AP)

PARÍŽ - Francúzsky prezident Emmanuel Macron vo štvrtok telefonoval s politickými a vojenskými lídrami Libanonu. Vyzval ich na zdržanlivosť po sérii výbuchov pejdžrov a vysielačiek, ktoré používali členovia Hizballáhu. Elyzejský palác zároveň avizoval, že Macron plánuje zatelefonovať aj izraelskému premiérovi Benjaminovi Netanjahuovi. Informujeme podľa správ agentúr Reuters a AP.

Francúzsky prezident povedal libanonským predstaviteľom, že z aktuálnej situácie je "hlboko znepokojený", a libanonských predstaviteľov vyzval, aby "konali zodpovedne a vyhli sa eskalácii." Zároveň ich požiadal, aby tlmočili jeho výzvu na zdržanlivosť "všetkým libanonským skupinám vrátane Hizballáhu", uviedol Elyzejský palác.

Macron bude o aktuálnej situácii telefonovať aj s izraelským premiérom Benjaminom Netanjahuom. Zdôraznil, že "všetky strany musia konať tak, aby sa predišlo vojne." K výbuchom pejdžrov a vysielačiek došlo v utorok a v stredu v rôznych častiach Libanonu. Celkovo pri nich prišlo o život najmenej 37 ľudí a zranenia utrpelo viac ako 3000 osôb. Predpokladá sa, že za útokmi stojí Izrael. Vodca Hizballáhu Hasan Nasralláh vo štvrtok tieto útoky označil za "vyhlásenie vojny".

Viac o téme: ZdržanlivosťLibanonEmmanuel Macron
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu