Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

DESIVÉ záplavy na Morave: Prúd rieky ODTRHOL breh! Muž (46) takmer prišiel o život

Rozvodnená rieka Svitava v Brne počas mohutných záplav
Rozvodnená rieka Svitava v Brne počas mohutných záplav (Zdroj: X/Jindrich Pachta)

BRNO – Česká republika zažíva jedny z najhorších záplav v histórii. Povodie rieky Morava a jej toky sú doslova rozvodnené, pričom voda postupuje naprieč regiónom. Výnimkou nie je ani najväčšie mesto Brno. Silný prúd vody jednej z riek dokonca odtrhol breh, na ktorom sa práve v tej chvíli nachádzal muž.

Katastrofické záplavy v ČR si v Brne takmer vyžiadali ľudský život. V nedeľu podvečer 15. septembra sa časť brehu rieky Svitava doslova odtrhol. Mohol za to silný prúd vody pri Mlynskom nábreží. Táto katastrofa však mohla byť ešte desivejšia. Nechýbalo veľa a istý muž už mohol byť po smrti.

Šťastie v nešťastí

Prúd Svitavy nestrhol len časť brehu, ale zobral so sebou aj muža (46). Ten sa v čase incidentu prechádzal pozdĺž toku rozvodnenej rieky. Informuje o tom TV Nova. Muža zachránilo len to, že sa silou mocou držal kmeňa stromu a okolo išla práve policajná hliadka brnenskej mestskej polície. 

 

Ve Svitavě se topil muž, zachránili ho strážníci a hasiči. Obrovské štěstí v neštěstí měl v neděli vpodvečer...

Posted by Městská policie Brno, oficiální stránka on Sunday, September 15, 2024

"K miestu práve prichádzala na jednu z početných kontrol hliadka mestskej polície a už z diaľky na ňu volali svedkovia. Strážnici uvideli, že muž sa v rozvodnenej rieke drží kmeňa zaplaveného stromu," povedal hovorca polície Jakub Ghanom. 

Neznámy muž sa mal podľa policajtov držať kmeňa stromu z posledných síl. Každú chvíľu hrozilo, že sa pustí a utopí v rozbúrenej vode. "Hliadka poriadkovej jednotky preto vyzliekla uniformy, jeden zo strážnikov si uviazal okolo tela lano a druhý ho istil z brehu. Strážnik sa vo vode dostal až k zúfalému mužovi a lanom sa aj s ním pripútal ku kmeňu," popisoval zásah hovorca. 

Hasiči aj zdravotníci

Druhý strážnik mal následne privolať ďalšiu pomoc. Po príchode hasičov ho už dostali s pomocnými silami do bezpečia. Podchladeného muža si napokon prevzali zdravotníci, ktorí ho previezli do Fakultnej nemocnice pri svätej Anne v Brne.
 

Viac o téme: ZáplavyPovodneZáchranná akciaKatastrofyČRBrnoMoravaKrimiSvitavaPolicie Brno
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu