Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Hasiči pred vodou unikli na strechu svojho auta! VIDEO Zo zaplaveného mesta ich zachraňoval vrtuľník

(Zdroj: SITA/AP/Petr David Josek, X/Lukáš Vejvar)

KRNOV – České mesto Krnov v Moravskosliezskom kraji patrí medzi najviac postihnuté mestá aktuálnymi záplavami. Voda tam podľa odhadov zaplavila približne 80-percent územia a približne 23-tisíc obyvateľov odrezala od okolitého sveta. Ľudia sú tam aktuálne bez elektriny, pitnej vody aj internetu. Pomôcť sa im v nedeľu snažili dobrovoľní hasiči, ktorí sa ale sami ocitli v ohrození života.

Štyria dobrovoľní hasiči, ktorí prišli pomáhať obyvateľom zatopených domov, sa ocitli v životu nebezpečnej situácii. Voda ich uväznila v blízkosti rozvodnených oblastí a hasiči boli nútení vyliezť sa na strechu svojho vozidla, kde nemali inú možnosť, než čakať na pomoc. Na miesto napokon dorazil záchranný vrtuľník, ktorý hasičov bezpečne vyzdvihol zo strechy vozidla.

Vrtuľník zachraňoval štyroch dobrovoľných hasičov (Zdroj: X/Petra Pecková, Lukáš Vejvar)

Podľa šéfa hasičov zlyhalo mesto

Viceprimátor Krnova Miroslav Binar dnes odmietol výčitky šéfa hasičov Vladimíra Vlčka, že mesto zlyhalo pri evakuácii. Vlček povedal v noci na dnes, že evakuačné centrá v Krnove naneboli ideálne zvolené, niektoré z nich boli zatopené a že evakuácia bola oneskorená. Binar nesúhlasí. Pre ČTK povedal, že na odchod obyvateľov vyzývali včas a že evakuačné centrá vybrali dobre.

Binar v tej súvislosti uviedol, že žiadne z evakuačných centier nebolo zatopené. "Pri niektorých bola voda blízko, do objektov sa ale nedostala," povedal s tým, že krízový štáb mesta ich vyberal aj na základe skúseností z roku 1997, keď mesto postihli tiež rozsiahle povodne. "Urobili sme, čo sme mohli. Krnov je placka. Nemáme žiadne objekty na kopcoch," povedal.

Z pohľadu hasičov bola evakuácia údajne tiež oneskorená. "Nie vinou zložiek Integrovaného záchranného systému, ale vinou, povedzme, krízových orgánov, ktoré pôsobia v tomto meste," dodal šéf hasičov. Ani s tým Binar nesúhlasí. Tvrdí, že obyvateľov na evakuáciu vyzývali s dostatočným predstihom.

Viac o téme: PovodneČeskoKrnovDobrovolní hasiči
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu