Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Turecké úrady pre januárový útok na kostol v Istanbule zadržali príslušníka IS

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

ANKARA - Turecké úrady zadržali člena teroristickej organizácie Islamský štát, ktorý sa údajne podieľal na plánovaní útoku na kostol v najväčšom meste Istanbul zo začiatku tohto roka.

Útok v talianskom katolíckom kostole Santa Maria sa odohral 28. januára a vyžiadal si život tureckého občana, ktorého počas bohoslužby zastrelili dvaja maskovaní ozbrojenci Islamského štátu. IS sa k útoku následne prihlásil.Turecká spravodajská služba MIT v sobotu informovala, že zadržaného príslušníka IS identifikovala ako Viskhana Soltamatova. Podľa nej je považovaný za kľúčovú postavu januárového útoku. Údajne taktiež dodal použité zbrane. MIT a polícia ho zadržali počas spoločnej operácie v Istanbule.

Útok v kostole podľa Reuters zorganizovali operatívci napojení na afganskú odnož IS s názvom Islamský štát-Chorasán (IS-K). Turecko ešte v apríli zatklo 48 ľudí, ktorí sú pravdepodobne spojení s týmto útokom.Extrémistická organizácia Islamský štát za posledné roky podnikla v Turecku viacero útokov vrátane masakru v nočnom klube v Istanbule zo začiatku roka 2017, pri ktorom zahynulo 39 ľudí.

Viac o téme: Kostolútok IstanbulIS
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu