Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Jedia psy a mačky? Slovné útoky na haitských prisťahovalcov sa musia skončiť, uviedol Biden

Joe Biden počas svojho prejavu
Joe Biden počas svojho prejavu (Zdroj: SITA/AP Photo/Evan Vucci, Pool)

WASHINGTON - Útoky na haitských migrantov v USA sa "musia skončiť", vyhlásil v piatok americký prezident Joe Biden po tom, ako prezidentský kandidát Republikánskej strany Donald Trump v predvolebnej debate s viceprezidentkou Kamalou Harrisovou šíril nepravdivé a hanlivé tvrdenia o haitských prisťahovalcoch v štáte Ohio. Informuje správa agentúry Reuters a denníka The New York Times.

Počas predvolebnej debaty Trump kritizoval kroky Bidenovej administratívy v oblasti migrácie a uviedol, že dovolila miliónom migrantov vstúpiť do USA. Pri poukazovaní na problémy v mestách zaťažených migráciou uviedol, že haitskí prisťahovalci v meste Springfield v štáte Ohio "jedia psy a mačky" miestnych obyvateľov. Predstavitelia mesta uviedli, že nič nenasvedčuje tomu, že tieto tvrdenia sú založené na pravde.

archívne video

Zuzana Čaputová po prílete z Poľska, kde sa stretla s Joeom Bidenom (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

"Je jednoducho nesprávne, že hrdá haitská komunita je teraz v tejto krajine vystavená útokom," povedal Biden, ktorý dodal, že "v Amerike pre takéto tvrdenia nie je miesto". The New York Times uvádza, že v meste Springfield sa v uplynulých rokoch usadilo veľké množstvo Haiťanov. Ich prítomnosť pomohla tamojšej ekonomike, avšak na druhej strane výrazne zaťažila miestne zdravotnícke a školské zariadenia. Podľa niektorých odhadov sa ich do mesta prisťahovalo až 20.000. Bidenova administratíva poskytla dočasné útočisko státisícom haitských migrantov, ktorí opustili svoju domovinu pre pretrvávajúce násilnosti a mimoriadne zlú ekonomickú situáciu v krajine.

Viac o téme: útokyPrisťahovalciUSAJoe Biden
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu