Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Poslanci v Poľsku schválili reformu Ústavného súdu

Ilustračné foto
Ilustračné foto

VARŠAVA – Dolná komora poľského parlamentu prijala v piatok návrh zákona o reforme kontroverzného Ústavného súdu, ktorý podľa kritikov spolitizovala predošlá národno-konzervatívna vláda krajiny. Informuje správa agentúry AFP.

Zákon musí ešte podpísať prezident Andrzej Duda, spojenec predošlej vlády strany Právo a spravodlivosť (PiS), ktorý zatiaľ nedal najavo, čo plánuje urobiť. Ústavný súd je zdrojom sporov medzi vládou PiS a Bruselom, podľa ktorého poškodzuje nezávislosť súdnictva v Poľsku. Jeho sudcovia v priebehu rokov tiež opakovane spochybňovali nadradenosť práva EÚ na poľskou legislatívou.

archívne video

V Poľsku sa bude rokovať o centrách zdieľaných služieb (Zdroj: TASR/Veronika Mihaliková)

Poľský parlament urobil "obrovský krok vpred" k obnove právneho štátu, povedal predseda Sejmu Szymon Holownia novinárom. Prezidenta vyzval, aby zákon podpísal a "opravil" tak zmeny v súdnictve z čias predošlej vlády. Dodal, že v prípade prezidentovho veta nebude iná možnosť ako počkať, kým nebude budúci rok zvolená nová hlava štátu.

Prijatý zákon okrem iného stanovuje, že sudcov Ústavného súdu bude Sejm schvaľovať dvojtretinovou väčšinou hlasov, čo zohľadní aj hlasy opozície, namiesto súčasnej absolútnej väčšiny. Kandidovať by nemohli osoby, ktoré počas predošlých štyroch rokov pôsobili ako poslanci, senátori, členovia Európskeho parlamentu, členovia vlády alebo boli členmi politickej strany.

Viac o téme: KritikaPoľskoÚstavný súd
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu