Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Prezident Litvy bude v Poľsku hovoriť o posilnení vzťahov a zvýšení bezpečnosti

(Zdroj: TASR/AP/Geert Vanden Wijngaert)

VARŠAVA - Litovský prezident Gitanas Nauseda začína v stredu dvojdňovú oficiálnu návštevu susedného Poľska, pričom hlavnými témami bude bezpečnosť v regióne a posilnenie vzťahov medzi oboma krajinami. Informuje agentúra PAP.

V prvý deň návštevy sa stretne s poľským prezidentom Andrzejom Dudom v Prezidentskom paláci vo Varšave. Po osobnom stretnutí budú hlavy štátov spoločne predsedať plenárnym rokovaniam oboch delegácií. Očakáva sa, že obaja prezidenti budú hovoriť okrem bezpečnostných otázok aj o ekonomických a bilaterálnych vzťahoch s osobitným dôrazom na súčasnú situáciu na bieloruských hraniciach a vojnu na Ukrajine. 

"Oficiálna návšteva prezidenta Nausedu v Poľsku je jeho druhou zahraničnou cestou po tom, čo 12. júla tohto roku zložil prísahu na druhé funkčné obdobie", uviedol Mieszko Pawlak, vedúci prezidentskej kancelárie pre medzinárodnú politiku. Neskôr v stredu sa Nauseda stretne s predsedom parlamentu Szymonom Holowniom. Vo štvrtok sa obaja prezidenti zúčastnia na poľsko-litovskom obchodnom fóre obranného sektora. V ten istý deň v Lubline na juhovýchode Poľska navštívia veliteľstvo poľsko-litovsko-ukrajinskej brigády. V Lubline tiež obaja prezidenti podpíšu vyhlásenie o bilaterálnych vzťahoch a usporiadajú tlačovú konferenciu.

Viac o téme: PoľskoLitvaGitanas Nauseda
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu